Φρέσκα

σε ΑσπροΜαυρο φόντο…101

Berenice Abbott
Η Berenice Abbott γεννήθηκε στο Springfield του Ohio (Αμερική) το 1898 και πέθανε στο Monson του Maine το 1991. Ήταν διάσημη για τις αρχιτεκτονικές φωτογραφίες του πολεοδομικού ιστού της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1930.
Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Ohio πριν μεταβεί οριστικά στην Νέα Υόρκη το 1918, όπου και σπούδασε σχέδιο και γλυπτική για τέσσερα χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές της στο Βερολίνο για ένα χρόνο και το 1923 έως το 1925 την βρίσκουμε βοηθό σκοτεινού θαλάμου στον υπερρεαλιστή φωτογράφο και ζωγράφο Man Ray στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε τον άγνωστο τότε μεγάλο φωτογράφο Eugène Atget, του οποίου εκτίμησε και ανέδειξε το έργο του στη Αμερική τα μετέπειτα χρόνια.
Το 1929 η Abbot επιστρέφει στην Νέα Υόρκη, όπου και αρχίζει να φωτογραφίζει την πόλη, σε μια περίοδο σημαντική μια που η μεγαλούπολη αυτή αρχίσει να διαμορφώνει το σημερινό της χαρακτήρα. Παράλληλα συνεχίζει να φωτογραφίζει πορτρέτα διασημοτήτων της εποχής της τα οποία είχε αρχίσει να δημιουργεί από το Παρίσι.
Η φιλοσοφία της μπορεί να ειπωθεί με τα εξής: «Η φωτογραφία δεν μπορεί ποτέ να αναπτυχθεί αν μιμείται κάποιο άλλο εικαστικό μέσο» και επίσης, «Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να βάλω στο φωτογραφικό μου κάδρο, τα πράγματα σε μια τάξη και να αποδώσω τα θέματα της φωτογραφίας με μια πνευματική διάσταση, αυτό για μένα είναι και η ψυχή της φωτογραφίας».Abbot 063

http://thestoryofphotography.blogspot.gr/2015/01/berenice-abbott.html

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: