Φρέσκα

σε ΑσπροΜαυρο φόντο…111

Bill Brandt
Ο Bill Brandt υπήρξε, για όλους τους μελετητές της ιστορίας της φωτογραφίας, ο μεγαλύτερος Άγγλος φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1904 στη Γερμανία, από Άγγλο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Μετά από σύντομα περάσματα από Ελβετία, Αυστρία και Γαλλία, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και εγκαταστάθηκε οριστικά.
Στη θεματογραφία του Brandt συμπεριλαμβάνονται ποικίλα θέματα, όπως η καταγραφή των κοινωνικών τάξεων της Αγγλίας, πριν και κατά την διάρκεια τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τον βιομηχανικό Βορρά και την οικονομική δυσπραγία των ίδιων χρόνων, το Λονδίνο τη νύχτα στη διάρκεια τού πολέμου και τα αυτοσχέδια καταφύγια των ανθρώπων στον υπόγειο σιδηρόδρομο.
Την ίδια εποχή, το Υπουργείο Πληροφοριών τού αναθέτει να φωτογραφίσει όλα τα δημόσια κτίρια που κινδυνεύουν από τους βομβαρδισμούς. Ανάμεσα σ’ άλλα, κάνει και μια δουλειά για τη «λογοτεχνική Αγγλία», για τους τόπους δηλαδή της Αγγλικής υπαίθρου, όπου διαδραματίζονται διάφορα έργα της Αγγλικής λογοτεχνίας…
Μετά τον πόλεμο και πάνω από τριάντα χρόνια το πορτραίτο, αλλά κυρίως το γυναικείο γυμνό, είναι τα θέματα, ή καλύτερα «οι γεωμετρικοί τόποι», όπου ο Brandt θα συγκεντρώσει πια όλο του το ενδιαφέρον. Μέχρι το τέλος της ζωής του θα εκδώσει πάνω από είκοσι βιβλία με σημαντικότερο ίσως  το «Shadow and Light» το 1982. Πέθανε το 1983 στο Λονδίνο.

brandt-nudes-021

http://thestoryofphotography.blogspot.gr/2015/04/bill-brandt.html

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: