Φρέσκα

σε ΑσπρόΜαυρο φόντο 144

Δημήτρης Χαρισιάδης (1911 – 1993)
Ο Δημήτρης Χαρισιάδης γεννήθηκε το 1911 στην Καβάλα, από μεγαλοαστική οικογένεια που του έδωσε την δυνατότητα μιας ιδιαίτερης καλλιέργειας για τα δεδομένα της εποχής.
Ανάκριση Ιταλού αιχμαλώτου (1941)

Ανάκριση Ιταλού αιχμαλώτου (1941)

Μια φωτογραφική μηχανή που του χάρισαν στα 16 του τον φέρνει σε επαφή με την φωτογραφία για πρώτη φορά. Σπούδασε χημεία στη Λοζάννη της Ελβετίας. Το 1933 επέστρεψε στην Αθήνα όπου και εργάστηκε ως χημικός στο εργοστάσιο πλαστικών του πατέρα του. Το ενδιαφέρον του γρήγορα μονοπώλησε η φωτογραφία στην οποία μυήθηκε μέσα από τα ξένα φωτογραφικά περιοδικά και βιβλία.

Αλβανικό μέτωπο (1941)

Αλβανικό μέτωπο (1941)

Αφετηρία της φωτογραφικής του πορείας αποτέλεσε το αλβανικό μέτωπο, όταν ως έφεδρος αξιωματικός και επίσημος φωτογράφος του στρατού, απαθανάτισε τη ζωή των στρατιωτών και την επέλαση της ελληνικής στρατιάς στη Βόρεια Ήπειρο. Ως ανταποκριτής του ευρωπαϊκού τύπου φωτογράφησε τα «Δεκεμβριανά» και τον Εμφύλιο. Μετά την Απελευθέρωση για λογαριασμό των ξένων αποστολών βοήθειας, τεκμηρίωσε φωτογραφικά την άφιξη και τη διανομή της αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα.
Κατοχή. Εστία Νέου Φαλήρου (Δεκέμβριος 1941)

Κατοχή. Εστία Νέου Φαλήρου (Δεκέμβριος 1941)

Αργότερα, με εντολή του Υπουργείου Ανασυγκρότησης κατέγραψε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και τα μεγάλα έργα. Η συνεργασία του με ξένους οργανισμούς, ειδησεογραφικά πρακτορεία και περιοδικά του εξασφάλισε με άνεση τα υλικά και τα μηχανήματα που χρειαζόταν, σε πολύ δύσκολες εποχές για την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με το Associaded Press, το περιοδικό Life και το δίκτυο CBS.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: