Φρέσκα

σε ΑσπροΜαυρο φόντο 192

Andre Kertesz
Ο μαγικός κόσμος του φωτογράφου που ανέδειξε με το φακό του την αξία του ασήμαντου
«Κάθε τι είναι θέμα. Κάθε θέμα έχει ένα ρυθμό. Το να αισθάνεσαι είναι ο λόγος για να υπάρχεις. Η φωτογραφία είναι μια αμετάβλητη στιγμή ενός τέτοιου λόγου ύπαρξης, που συνεχίζει να ζει εντός της»
Ο Αντρέ Κερτέζ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1894 και ήταν αυτοδίδακτος στη φωτογραφία. Το 1925 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετανάστευσε στη Γαλλία όπου αρχίζει να αναγνωρίζεται η καλλιτεχνική αξία της δουλειάς του και να μπαίνει στις αίθουσες Τέχνης.
Το 1927 κάνει την πρώτη του μεγάλη έκθεση και το 1929 ακολουθεί η διεθνή έκθεση «Film and Foto» στη Στουτγάρδη και το Βερολίνο. Το 1936 μετά από πρόταση του πρακτορείου Keystone φεύγει για Ν. Υόρκη. Υπολογίζει να ζήσει εκεί ένα χρόνο, ωστόσο νωρίς συνειδητοποίησε ότι η ευρωπαική του ευαισθησία δεν συμβάδιζε με τον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη τον εμπόδισε να γυρίσει στο Παρίσι και έτσι θα ζήσει εκεί την υπόλοιπη ζωή του. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στη χώρα αυτή δεν θα πάρει για πολλά χρόνια ούτε αναγνώριση, ούτε αγάπη.
Πολλά χρόνια μετά το 1964 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης αφιέρωσε μια μεγάλη έκθεση στον Κερτέζ.
Τα θέματα του απλά, καθημερινά, απλές σκηνές δρόμου, απλά αντικείμενα, φιγούρες, καρέκλες στο πάρκο, προσόψεις σπιτιών, παράθυρα, δέντρα, ότι τον ελκύει οπτικά και συναισθηματικά. Ο κόσμος που βλέπουμε από το άγρυπνο μάτι του έχει μια όψη ποιητική, αδιόρατα μελαγχολική, αρμονική, φωτογράφιζε με σεβασμό χωρίς έμφαση ή δραματοποίηση. Είναι μαγικός ο τρόπος του να διεισδύει στη στιγμή, να αρπάζει ένα απλό πλάνο της καθημερινής ζωής και μέσα από το φακό του να του δίνει ζωή.

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: