Φρέσκα

σε ΑσπροΜαυρο φόντο 199

Γκάρι Γουίνογκραντ

Ο Γκάρι Γουίνογκραντ (Garry Winogrand, Νέα Υόρκη 1928Λος Άντζελες 1984) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1928 και σπούδασε αρχικά ζωγραφική (City College) και κατόπιν φωτογραφία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University) της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1946 όταν υπηρετούσε στην πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α.
Ο πατέρας της αμερικάνικης φωτογραφίας δρόμου. Άφησε πίσω του περίπου 300.000 φωτογραφίες και 2.500 ανεμφάνιστα φιλμ. Έγινε γνωστός κυρίως για την απεικόνιση την αμερικανικής κουλτούρας στα ‘60s, επηρεασμένος από τους “Αμερικάνους” του Robert Frank αλλά και τους “Αμερικάνους” του Walker Evans. Στις φωτογραφίες του απεικονίζονται τα κοινωνικά θέματα που απασχόλησαν την αμερικανική κοινωνία γύρω στα 1960 και ενώ η επιρροή των media μεγαλώνει συνεχώς.
Οι φωτογραφίες του είναι τύπου «φωτορεπορτάζ» με εικόνες της καθημερινής ζωής στην Αμερική και είναι συχνά άκρως πολιτικοποιημένες. Ο Γουίνογκραντ δούλεψε σχεδόν αποκλειστικά με 35mm φωτογραφικές κάμερες. Το 1970 είναι πια πολύ γνωστός φωτογράφος, με σημαντικές εκθέσεις και το πρώτο του βιβλίο «The Animals», αλλά και πολύ φημισμένος δάσκαλος φωτογραφίας. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια και εξέδωσε αρκετά ακόμη βιβλία όπως το «Public Relations», το «Stock Photographs» και το «Women Are Beautiful». Συνέχισε να φωτογραφίζει μέχρι το τέλος της ζωής του.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9_%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: