Φρέσκα

με ΑσπροΜαυρη διάθεση 10…Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra

Η φωτογράφος Rineke Dijkstra, γεννημένη το 1959, στην Ολλανδία, σπούδασε στην Ακαδημία Gerrit Rietveld του Άμστερνταμ μεταξύ των ετών 1981 και 1986, σήμερα ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ έχει παρουσιάσει τα έργα της σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με ανθρώπινα πορτρέτα. Πορτρέτα στη θάλασσα, λιτές φωτογραφίες νέων ατόμων σε παραλίες των Η.Π.A., της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πολωνίας, του Γκαμπόν, και της Ουκρανίας Το φόντο των έργων της είναι πάντα μινιμαλιστικό, ενώ οι φωτογραφιζόμενοι κοιτούν κατάματα τον φακό. Αποφεύγει τις πολύπλοκες συνθέσεις, δίνοντας έμφαση στην ουσία, την απλότητα και την ντοκουμενταρίστικη καταγραφή του μοντέλου.
Η φωτογράφος διερευνά τις πολιτιστικές διαφορές, αλλά εν τέλει αναδεικνύει τις ομοιότητες των ατόμων: «Οι γυναίκες που μόλις γέννησαν έχουν το ίδιο βλέμμα. Δεν έχει σημασία αν είναι Δανέζες ή Ελληνίδες. Δεν εννοώ αυτό το ροζ σύννεφο της πρώτης επίσημης φωτογραφίας του μαιευτηρίου, αλλά τις λήψεις όπου η μαμά και το μωρό είναι ακόμα σε εξάντληση από τη συγκλονιστική διαδικασία της γέννας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δεις μια εικόνα, να διαβάσεις μια φωτογραφία. Κάτω από την τεχνητή ομορφιά της διαφήμισης, είναι η αληθινή ομορφιά της ζωής. Εκείνων που αναπνέουν δίπλα μας. Σε ανταμείβουν με την παρουσία τους, σε μαθαίνουν κάτι για την τέχνη της ζωής. Νιώθω τυχερή που μπορώ να αντιλαμβάνομαι πράγματα, τα οποία περνάνε απαρατήρητα στους περισσότερους. Ισως αυτό να είναι το χάρισμα του φωτογράφου».

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: