Φρέσκα

Τιτιβίσματα και τιτιβίσματα

του Μιχάλη Δήμα

 

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Ο πάταγος στα μέσα αντικοινωνικής δικτύωσης, έχει πάρει στις μέρες μας, διαστάσεις δυσθεώρητες. Ποιος θα γράψει την πιο εξυπνακίστικη ατάκα επί παντός επιστητού. Σχόλια επί σχολίων, πολλές φορές πικρόχολα έως και προσβλητικά για πρόσωπα που ούτε καν γνωρίζουμε. Αρκεί μια ανάρτηση για να αρχίσει το πάρτι και τα ιντερνετικά χαχανητά.
Πόσο βιαζόμαστε όλοι να κρίνουμε, να κατακρίνουμε και να καταδικάσουμε με συνοπτικές διαδικασίες τον καθένα και μάλιστα εγγράφως. Η ευκολία με την οποία όλοι τιτιβίζουμε, στην εποχή της μετά-αλήθειας με τρομάζει.Ο γραπτός λόγος απογυμνωμένος από κάθε αξίωση κύρους. Κάποτε μιλούσαμε για μνημεία του γραπτού λόγου. Γραφόταν δηλαδή και δημοσιευόταν ότι θεωρούταν στιβαρό και αξιόλογο.
Παρασκευή ωστόσο σήμερα και βγαίνοντας το απόγευμα απ’ το σπίτι, άκουσα την τραμουντάνα και τα κύματα, να έχουν συντονιστεί με τα χαίρε του αρχάγγελου στην Παναγία. Τελευταίοι χαιρετισμοί και ο Γαβριήλ πολιορκεί τη Μαρία με εκατόν σαράντα τέσσερα χαίρε. Και μέσα σ’ αυτόν τον καταιγισμό η κόρη μένει εκστατική και από ταπείνωση το βλέμμα χαμηλώνει. Όταν η ποίηση συναντάει το Θεό τότε αλήθεια κάτι μυστήριο συμβαίνει. Και τόσα χαίρε το ένα τόσο κοντά στο άλλο μοιάζουν με τιτιβίσματα, όμως άλλης ποιότητας και άλλης υφής απ’ τα δικά μας.
Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην Παναγία… την Πρωτόθρονη, την Παντάνασσα, την Μυρτιδιώτισσα, την Δροσιανή…
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: