Φρέσκα

Προσέγγιση στην εικαστική τέχνη – 36

Gerrit van Honthorst, Η παιδική ηλικία του Χριστού, περ. 1620

Σε αυτό το έργο ο Χόντχορστ απεικονίζει το παιδί – Χριστό, σύμφωνα με την παράδοση, να βοηθάει τον Μαραγκό πατέρα του. Το θέμα του Ιωσήφ ως εργατικού πατέρα φαμίλια είναι ιδιαίτερα αγαπητό τον 17ο αιώνα, εμπνευσμένο από τις φραγκισκανικές αξίες της ταπεινότητας και της πενίας. Υπερβατική διάσταση στον πίνακα δίνουν και οι δύο άγγελοι, οι οποίοι αναδύονται από το ημίφως πίσω από το παιδί, καθώς και το σχήμα του σταυρού που δημιουργούν οι σκιές πάνω στον πάγκο εργασίας.
Ο Χόντχορστ γεννήθηκε στην Ουτρέχτη και ανήκει στη χρυσή εποχή της Ολλανδικής ζωγραφικής του 17ου αιώνα. Εργάστηκε στη Ρώμη για 12 χρόνια, όπου και δούλεψε πάνω στο έργο του Καραβάτζιο. Έμεινε γνωστός ως “Γεράρδος της Νύχτας”, λόγω της συνήθειάς του να χρησιμοποιεί τεχνητό φωτισμό στα έργα του για να τονίσει τη δραματικότητα των συνθέσεων.
Επέστρεψε περί τα 1620 στην Ολλανδία και ίδρυσε μια ακμάζουσα σχολή ζωγραφικής, ενώ μέχρι το 1625 γίνεται πλέον το επίκεντρο της κοσμικής ζωγραφικής, δέχεται προσκλήσεις και τιμές, δειπνεί με τον Ρούμπενς στο σπίτι του και ζωγραφίζουν παρέα. Τα κασέ του ανεβαίνουν, βασιλιάδες και πριγκίπισσες ζητούν πορτρέτα και μαθήματα. Ωστόσο εκείνος συναρπάζεται από τις ζωές των απλών ανθρώπων. Καταγράφει κάθε πρόσωπο με επιμέλεια, στέκεται στην ξεχωριστή έκφραση του καθενός, γυρεύει ένα ρεαλιστικό κόσμο ν’ αφήσει πάνω στον καμβά.
Είναι ένας απλός αφηγητής, ένας νατουραλιστής τεχνίτης, που ξεπέρασε τον αριστοκρατισμό κι έμεινε στην ιστορία της Τέχνης για το ζωντάνεμα της καθημερινότητας, όχι για τα πάμπολλα στέμματα που ζωγράφισε.

 

Επιλογή έργων – Επιμέλεια κειμένων Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: