Φρέσκα

με ΑσπροΜαυρη διάθεση 20…Sebastião Salgado

Ο Sebastião Salgado,  γεννημένος το 1944 στην Βραζιλία, δεν κατέφυγε στο αθώο ψέμα, αλλά στην περίτεχνη οπτική παραπλάνηση, με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας. Και έκανε με την φωτογραφία του πραγματική τέχνη.
Δούλεψε αρχικά, μέχρι τα τριάντα του, σαν οικονομολόγος σε διεθνείς οργανισμούς και είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει εντατικά σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Τα πράγματα που είδε τον έκαναν να εγκαταλείψει την σίγουρη καρριέρα και να στραφεί ολοκληρωτικά στην φωτογραφία. Την υπηρέτησε, λειτουργώντας περισσότερο σαν μαχητικός ακτιβιστής της φυσικής ηθικής και λιγότερο σαν κυνηγός άρτιων εικόνων.
Ο Salgado δεν δημιούργησε ούτε μια έγχρωμη φωτογραφία στην διάρκεια της καρριέρας του. Παρήγαγε αποκλειστικά ασπρόμαυρες εικόνες. Επειδή αυτό που έβλεπε και επιχειρούσε να περιγράψει δεν ήταν η επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά η βαθύτερη και αδρή εσωτερική τους δομή. Δεν ήταν το ειδικό και το φευγαλέο αλλά το γενικό και το αιώνιο. Για τον λόγο αυτό το χρώμα στην δημιουργία του ήταν όχι μόνον περιττό αλλά και ακατάλληλο και αποπροσανατολιστικό.
Οι εικόνες του Salgado δεν είναι ούτε όμορφες, ούτε ευχάριστες. Είναι παραστάσεις επικού μεγαλείου, που προκαλούν δέος. Οταν απεικονίζουν ανθρώπους είναι επειδή τους χρησιμοποιούν, για να μιλήσουν μέσω αυτών για όλη την ανθρωπότητα. Όταν δείχνουν την καθημερινή αγωνία των φτωχών και των δυστυχισμένων, αποστασιοποιούνται από τους ίδιους, για να μπορέσουν να παραπέμψουν βαθύτερα, στην κοινή για όλους μας ανθρώπινη μοίρα, μακριά πίσω στον χρόνο, μέχρι το προπατορικό αμάρτημα. Και όταν είναι εικόνες ζώων ή απλά τοπία μιλούν για το μεγαλείο της δημιουργίας, την αλάνθαστη τάξη του κόσμου, την υπόσχεσή του, αλλά, την ίδια στιγμή και για την αδυναμία υπέρβασης της δύναμής του από τον άνθρωπο, την απειλή για την τιμωρία της ύβρεως. Υπάρχει σε όλες μια αύρα σχεδόν βιβλική και είναι βαθιά ποιητικές όσο και σκοτεινές, Και τόσο πλήρεις, που επιβάλλουν την σιωπή.
Ο Salgado είναι υπό μιαν έννοια βαθύτατα πολιτικός.

http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.article&id=4662

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: