Φρέσκα

Εστιατόριον «Κεντρικόν»…φυλάττειν Θερμοπύλας

του Χρήστου Πιπίνη

Γνωστός imaginistas, εκ των ενθέρμων υποστηρικτών του ιστορικού ρεστωράν ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ, ποζάρει στην είσοδο του καταστήματος. (photo – Divya Symmers)

Έντυποι και ηλεκτρονικοί οδηγοί εστιατορίων, ταβερνών και λοιπών συναφών χώρων, έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Στην προσπάθεια τους να προτείνουν εστιατόρια, διαθέτουν τους «γευσιγνώστες» τους, προκειμένου να καταγράψουν, να παρουσιάσουν, να κριτικάρουν και φυσικά να βαθμολογήσουν, ανακαλύπτουν ανά την Επικράτεια απίθανους χώρους τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ, τους παρουσιάζουν ως «Ναούς της Γαστριμαργικής Τέχνης».
Στερεότυπες φράσεις, έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων μαγειρικής, σωρηδόν αντιγραφές εκφράσεων από αναγνωρισμένους οδηγούς, απουσία αισθητικής, στημένες κριτικές από «επισκέπτες»  και γενικά μια θολούρα και μια σύγχυση που οδηγεί πολλές φορές τους αναγνώστες σε παγίδες με αποτέλεσμα να επισκεφθούν προτεινόμενους Παραδείσους και να φύγουν σιχτιρίζοντας το περιοδικό (οδηγό) και τον κειμενογράφο.
Το παραμύθιασμα πάει σύννεφο. Τι… μαμαδίστικες γεύσεις! Τι… εμπειρία ζωής! Τι… χαλαρό περιβάλλον! Τι… προσεγμένο σέρβις! Τι… Value for money και all time clasic! Τι… τιμά την παράδοση! Τι…πεντανόστιμα ορεκτικά! Τι…οικογενειακού τύπου σέρβις! Τι…άριστη πρώτη ύλη! Τι… θεϊκά μπιφτεκάκια! Τι… κολασμένες γεύσεις, Τι… ίσως το καλύτερο βραστό χταποδάκι! Τι…αν και κάπως τσιμπημένες τιμές, άξιζε τον κόπο!! Τι…δημιουργικές ανησυχίες ελληνικής κουζίνας που διψάει για ανάσες! Τι…τι…τι…οι καϋμένοι οι κριτικογευσιγνώστες κάνουν ό,τι μπορούν.
Οι imaginistes προσπαθούν να υπερασπισθούν με συνέπεια το τις αναλλοίωτες αξίες του γνήσιου και το αυθεντικού που ορίζει τις ζωές μας, αυτό που με άλλα λόγια θα  λέγαμε μεταφέροντας τα λόγια του ποιητή»το ωραίο το μεγάλο και τ’ αληθινό». Η δηθενιά και η ευτέλεια δε μας ακουμπούν, όπως δεν μας ακουμπούν και τα κάθε λογής φαγάδικα που φροντίζουν για τον εκσυγχρονισμό της κουζίνας με «πινελιές αντισυμβατικών και απρόσμενων εξωτικών συνδυασμών».
Γι αυτό υπερασπιζόμαστε ιερούς χώρους αυθεντικής κουζίνας όπου η απλότητα των προσφερομένων φαγητών συνδυασμένη με την ιστορικότητα και την ατμόσφαιρα του καταστήματος, κορυφώνεται  σ’ ένα από τα λίγα και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του Ιντεάλ της Πανεπιστημίου, εστιατόρια του κέντρου των Αθηνών, το ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ.
Μακρυά από μας η κριτική και η παρουσίαση ενός χώρου που μαζί με μερικά ακόμα, αντίστοιχα, ποτάδικα, (AU REVOIR), ροκ κλαμπ, (ΚΥΤΤΑΡΟ, το δικό μας Αθηναϊκό CAVERN) κλπ, που αποτελούν τις Ακροπόλεις της Πρωτεύουσας.
Θα παραμείνουμε υπερασπιστές του ύφους και του ήθους που εκπέμπουν και θα πέσουμε μέχρι ενός στην υπεράσπιση τους, νυν και αεί.

Σημ Συντ. Προσωπική μας προτίμηση TOP 3 στο μενού του ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ:

  1. ΣΤΙΦΑΔΟ… 10 αστέρια με άριστα το 10
  2. ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ… το ίδιο
  3. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ  ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΙΛΑΝΕΖ… το ίδιο

http://estiatorio-kentrikon.gr/kentrikon/

https://www.facebook.com/kentrikon.estiatorio/?fref=ts

 

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: