Φρέσκα

Κοιτάτε μας γειτόνισσες…ψαράκια τηγανίζουμε

Γαύρος τηγανητός
γαύρος αρσενικό (συχνά και γάβρος)
  1. μικρό ψάρι με επιστημονική ονομασία engraulis encrasicholus
  2. (αργκό) οπαδός ή φίλαθλος του ΟΣΦΠ (https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82)

    Ο γαύρος είναι από τα πιο φτηνά να νόστιμα ψάρια μας, πλούσιος με Ω 3 λιπαρά και με πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες.
    Είναι το τέλειο μεζεδάκι για το ουζάκι ή το κρασάκι μας αλλά και σαν κυρίως φαγητό με πατάτες τηγανητές και μια σαλάτα.
    Έχω έντονες τις μνήμες σαν παιδί που η μητέρα μας τηγάνιζε γαύρο, το αγαπημένο της ψάρι, το οποίο αλεύρωνε και ήταν τραγανιστό και πάντα τα συνόδευε με την αγαπημένη της σαλάτα.
    Ο τηγανητός γαύρος είναι ένα απλό φαγητό αλλά πρέπει να ξέρετε κάποιους βασικούς κανόνες για να σας πετύχουν, όπως και άλλα τηγανητά ψάρια.
    Ο γαύρος δεν έχει λέπια και έτσι το καθάρισμά του είναι αρκετά εύκολο.
    Πρώτα απ’ όλα για να καθαρίσουμε το γαύρο τραβάμε το κεφάλι και μαζί μ’ αυτό βγαίνουν και όλα τα εντόσθια. Τον πλένουμε, τον στραγγίζουμε και τον αλατίζουμε.
    Βάζουμε το αλεύρι σε ένα σακουλάκι πλαστικό και μέσα στο αλεύρι βάζουμε λίγο αλάτι.  Τον αλευρώνουμε και τον τηγανίζουμε λίγο-λίγο και αυτό είναι που θα τον κάνει τραγανό.
    Το ελαιόλαδο επίσης θα τα κάνει ακόμη πιο τραγανά. Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι το λάδι πρέπει να είναι καυτό και μην βάζετε πάρα πολλά μέσα στο τηγάνι.
    Βάλτε αρκετό λάδι, σχεδόν να τα καλύψει (γύρω στα 2 εκ.) και τονίζω ότι πρέπει το λάδι να είναι καυτό. Οι έμπειροι μάγειρες βάζουν το χέρι τους πάνω από το τηγάνι και καταλαβαίνουν αν είναι αρκετά ζεστό. Για αρχάριους όμως θα έλεγα να το δοκιμάσετε με ένα κομματάκι ψωμί το οποίο θα αρχίσει να τσιτσιρίζει. Τότε είναι έτοιμο. Με το καυτό λάδι το ψάρι εγκλωβίζεται ανάμεσα σε τραγανή πέτσα. Εάν δεν είναι καυτό θα είναι πολύ λαδερό και μαλακό.
    Μην τα γυρίζετε τα ψάρια συνέχεια. Μια φορά είναι αρκετή και μόλις τα βγάλετε βάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί για να ρουφήξει το περισσευούμενο λάδι.

    Γαύρος τηγανητός

    Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
    Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

    Μερίδες: 5

    Υλικά:

    • 1 κιλό γαύρο
    • 1 κούπα αλεύρι (περίπου)
    • 1 κουταλάκι αλάτι
    • Ελαιόλαδο (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού)
    • Λεμόνι

    Εκτέλεση:

    1. Τραβάμε το κεφάλι και μαζί θα βγουν τα εντόσθια.Τα πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε.
    2. Ανακατεύουμε λίγο αλάτι στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε.
    3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
    4. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
    5. Τα σερβίρουμε ζεστά με λεμόνι.
    6. https://www.kopiaste.info/?p=158
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: