Φρέσκα

Κοιτάτε μας γειτόνισσες…ψαράκια τηγανίζουμε

Ψάρι στο φούρνο σε στρώμα λαχανικών και μυρωδικών


  • άρχισα να τρέμω σαν το ψάριβλέπε έκφραση: πάγωσε το αίμα μου
  • ψήνω το ψάρι στα χείλη : βασανίζω
  • αισθάνομαι σαν ψάρι έξω απ’ το νερό: βρίσκομαι σε περιβάλλον εντελώς ξένο
    όταν πηγαίνω στο νησί αισθάνομαι σαν ψάρι έξω απ’ το νερό και γι’ αυτό όλη μέρα κάθομαι στο σπίτι
  • αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρι: λέγεται για κάτι που πρέπει να κοπιάσεις για να το πετύχεις

υλικά
1 ψάρι 800γρ. ή δύο μικρότερα (τσιπούρα, λαβράκι, σκαθάρι κ.λ. ή και ψάρι φέτα)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
250 γρ. τοματίνια
1-2 καρότα σε φετάκια
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 σκ. σκόρδο σε φετάκια
λίγα φύλλα βασιλικού
1/2 κ.γ. ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
4 στρογγυλά φετάκια λεμονιού
5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε το ψάρι και το σκουπίζουμε. Το αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στην κοιλιά του το φύλλο δάφνης, τα 2 φετάκια του σκόρδου και λίγη ρίγανη. Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι και το καρότο ανακατεύοντας για 3′. Προσθέτουμε τα τοματίνια και συνεχίζουμε για 3′-4′ σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε, τέλος, το υπόλοιπο σκόρδο, τον μαϊντανό και τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε το τηγάνι σε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα ψάρια (ή το ψάρι) χωρίς να αφήνει πολύ κενό, διαφορετικά θα καούν τα λαχανικά. Τοποθετούμε επάνω το ψάρι και ρίχνουμε μερικές κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε επάνω στο ψάρι τα φετάκια του λεμονιού. Ψήνουμε για 40′-45′ γυρίζοντάς το ενδιαμέσως μια φορά και ανακατεύοντας το στρώμα των λαχανικών. Αν χρειαστεί υγρά στη διάρκεια του ψησίματος, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. λευκό κρασί.

Πηγή : http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2005160

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: