Φρέσκα

Ρεφενέ μεσημεριανός μεζές

από Black Kat

Λίγη φέτα, με λαδάκι, πιπεράκι και ριγανίτσα  για μυρωδιά, ένα αγγούρι με το αλατάκι του, μια ντομάτα κομμένη τριαντάφυλλο, ελίτσες , σαρδέλα κονσέρβα  με κόκκινη  καυτερή πιπεριά , μερικές φέτες  σαλαμάκι αέρος και ο μεζές  είναι έτοιμος.
Συνήθως  τρώγεται σε ξυλουργεία, μηχανουργεία, υπόγεια εργαστήρια, λοιπά καταστήματα. Τραπέζι γίνεται  μια τάβλα, μια λαμαρίνα ,ένας πάγκος. Από το ψυγείο  ανασύρονται μπουκάλια με τσίπουρο, κρασί και μπύρες. Το μυστικό αυτού του  τύπου μεζέ, είναι ότι απευθύνεται  αυστηρά σε αντρική παρέα. Χαρτοπετσέτες δεν χρειάζονται , γιατί σε τέτοιους  χώρους  είναι άφθονο το στουπί , ρετάλια υφάσματος, πατσαβούρια. Τα πιάτα και αυτά δεν είναι απαραίτητα γιατί  και το αλουμινόχαρτο κάνει δουλειά.
Το ραδιόφωνο  παίζει λαικά άσματα και το γλέντι ξεκινάει. Τα θέματα που αναπτύσσονται σε τέτοιου είδους συνευρέσεις είναι πολλά  και ποικίλα. Ποδόσφαιρο, πολιτική, νέα για γνωστούς και φίλους  και φυσικά το αιώνιο θέμα που ταλανίζει  τους άντρες….οι γκόμενες. Ιστορίες  από το παρελθόν έχουν την τιμητική τους, ενώ και τυχόν νέα κατορθώματα σχολιάζονται δεόντως , χωρίς φυσικά να αναφέρονται ονόματα και να σπιλώνονται  υπολήψεις. Ο  ρεφενέ μεσημεριανός  μεζές παρουσιάζει ιδιαίτερη νοστιμιά.
Μπορεί να εμπλουτιστεί  με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, από χορταρικά, κρεατικά ,  ψαρικά, ζαρζαβατικά και στις πολλές φτώχειες (καλή ώρα)με ξηροκάρπια . Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό αν κάνουν την εμφάνιση τους τίποτα οργανάκια.Το ανεξήγητο  όμως με αυτόν τον μεζέ είναι ότι αν στον σερβίρει η γυναίκα σου στο σπίτι,  χωρίς την αντίστοιχη παρέα ,είναι σίγουρο πως θα γίνει μεγάλη μανούρα.
Το συμπέρασμα είναι  απλό . Το φαγητό για να γίνει νόστιμο, θέλει παρέα και μάλιστα καλή. Η ζωή η ίδια για να γίνει νόστιμη θέλει παρέα καλή.

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: