Φρέσκα

Ο Σάμιουελ Μπέκετ φωτογραφίζεται δίπλα σε μια στοίβα σκουπιδιών…

Photo by Jerry Bauer

Η αποτύπωση των σκουπιδιών στη φωτογραφία κάνει και αυτά τα ίδια κάποια από τα μπάζα του παρελθόντος που ονομάζουμε ιστορία ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται από απλά κενά αντικείμενα και ένα φαινομενικά άδειο περίγυρο (όπως συνήθιζε να κάνει και ο Μπέκετ στα έργα του) μας ωθούν να επαναπροσδιορίσουμε τα υλικά που μας χωρίζουν από μία αληθινή συνύπαρξη με τον άνθρωπο και το πλήθος ερωτημάτων που αυτός φέρει μέσα του. Τα σκουπίδια συμβολίζουν ό,τι δημιουργούμε μαζί με την υπενθύμιση ότι τελικά, όπως γράφει ο Σεφέρης, «ερχόμαστε απ’ την άμμο της έρημος». Μας θυμίζουν τον προορισμό των αποκτημάτων και των κατακτήσεών μας μα και το πώς ένα άχρηστο για εμάς αντικείμενο παίρνει άλλη βαρύτητα δίπλα σε κάποιον ή κάτι, όταν αυτός ή αυτό γίνεται μια μηχανή κατασκευής νοημάτων. Το σκουπίδι το δικό σου, κατά τη λαϊκή ρήση, είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου.

Photo by Jerry Bauer

Ο Ιρλανδός δραματουργός και συγγραφέας φωτογραφήθηκε δίπλα σε μια προσφιλή μας αστική εικόνα∙ αλλά και δίπλα σε κάτι που επιλέγουμε να μη βλέπουμε παρόλο που η νοηματική του έχει μπει στο λεξιλόγιο και τη συνείδησή μας, όπως στην έννοια των μη-χρηστικών ανθρώπων, των εύκολα καταναλώσιμων ανθρώπων-σκουπίδια. Τα σκουπίδια συμβολίζουν επίσης το κυνήγι του κέρδους (βλ. κονδύλια για την αποκομιδή σκουπιδιών και για την ανακύκλωση) και το πώς η κάθε κοινωνία δημιουργεί και βαδίζει ανάμεσα στα δίπολα θεμιτό/αθέμιτο, προσοδοφόρο/αποτυχημένο, αποδεκτό/μη αποδεκτό, κάποια δίπολα που τελικά μεταμορφώνονται σε άλλα δίπολα, όπως νόμιμο/παράνομο, βία/μη βία. Μια ματιά στα ερείπια της εταιρείας Columbia στην Αθήνα, όπου έχουν βρει καταφύγιο μετανάστες και άστεγοι, μας δίνει μια ιδέα για την πραγματική εικόνα της συνύπαρξης ανθρώπων και σκουπιδιών και τα νοήματα που αυτή η συνύπαρξη μπορεί να πυροδοτήσει.

http://athensinapoem.com/2015/06/17/poetic-reality-no4-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B7-%CF%83/

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: