Φρέσκα

πριν μιζερέψουν

XSAP_073456011

– Με ποιον μιλούσες παιδί μου τόσες ώρες νυχτιάτικα και ξεσήκωσες τους παππούδες απ’ τα γέλια;

– Στο Skype με τον Julian, τον φίλο μου τον γιατρό από την Ελβετία. Τον θυμάσαι; Ετοιμάζεται να φύγει για ένα νοσοκομείο στην Ουγκάντα.

-Τι να κάνει στην Ουγκάντα;

– Είναι περίεργοι αυτοί οι Ελβετοί. Αν κατάλαβα καλά όσοι σπουδάζουν είναι υποχρεωμένοι για ένα χρόνο να δουλέψουν όχι με βάση το τι σπούδασαν αλλά σε άσχετες εργασίες. «Κοινωνική εργασία» το λένε. Ο Julian έχει δουλέψει ήδη 4-5 μήνες σε μια φάρμα καθαρίζοντας τους στάβλους με τις αγελάδες και για το υπόλοιπο διάστημα δήλωσε ένα νοσοκομείο όπου θα δουλέψει όχι σαν γιατρός αλλά σαν βοηθητικό προσωπικό. Εκεί του πρότειναν, αν θέλει, να πάει σ΄ένα νοσοκομείο στην Ουγκάντα που συνεργάζεται με το ελβετικό και δέχτηκε. Πριν φύγει λέμε να περάσει μια βόλτα απ’ το χωρίο μας και να τον γυρίσω στις παραλίες της Ηπείρου και της Λευκάδας.

– Και γιατί τα κάνουν όλα αυτά;

– Υποθέτω είναι κομμάτι της διαπαιδαγώγησής τους ως πολίτες αυτής της χώρας…

…και η συζήτηση συνεχίστηκε για τους γιατρούς Γερμανούς συμφοιτητές του στο Erasmus που για ένα καλοκαίρι δουλεύουν υποχρεωτικά στα νοσοκομεία σαν βοηθοί θαλάμου κάνοντας όλη τη λάντζα, για τα ωράρια και την οργάνωση στο Kaiser Franz Josef Spital της Βιέννης, για τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου στη μικρή επαρχιακή πόλη του Izumo στην Ιαπωνία όπου τα πάντα διακινούνται σε ηλεκτρονική μορφή, για τις απανωτές εφημερίες που κάνει στο εδώ νοσοκομείο ελλείψει προσωπικού, για το πόσο ανορθολογικά, ρουσφετολογικά, δομημένο είναι το σύστημα υγείας στη χώρα μας με αποτέλεσμα να  σπαταλώνται  καθημερινά πόροι και ενέργεια, για παλιούς γιατρούς του Ε.Σ.Υ. που συναντά, ανθρώπους  που ξεκίνησαν με όνειρα να προσφέρουν και τώρα παλεύουν να ξεφύγουν απ’ τη μιζέρια, για το πόσο ξενερώνει πολλές φορές όταν κάνει τον γραφιά γράφοντας απλά ατέλειωτες συνταγές σαν αγροτικός γιατρός, για τον δήμαρχο που τον πήρε τηλέφωνο γιατί λέει δεν γράφει πολλές συνταγές στους ψηφοφόρους του «αλλά θέλει να κάνει και ιατρική»(!)…

0041-1-0

Έφυγε το πρωί για να κάνει την εφημερία του και σκεφτόμουν αυτούς τους λαούς, αυτές τις κοινωνίες που ο μέσος συμπολίτης μας τις κοροϊδεύει νομίζοντας ότι ζει στην  καλύτερη χώρα του κόσμου και οι «κακοί» θέλουν να του την «πάρουν». Σκεφτόμουν για άλλη μια φορά ότι καταναλώνουμε πολλή ενέργεια για τους αρχαίους ημών προγόνους, για να περηφανευόμαστε για  τα ερείπια των ναών τους και τις παραλίες μας – μες το σκουπίδι πολλές φορές, για να ανακυκλώνουμε ανέξοδες μαγκιές και εύκολα τσιτάτα.

Προσκυνάμε «σώβρακα (κάστανα) και φανέλες» [1] ομφαλοσκοπώντας αδιάκοπα, παραμυθιαζόμαστε για κινήματα που δήθεν αλλάζουν τον κόσμο μας ενώ ο υπόλοιπος κόσμος γύρω μας τρέχει με χίλια.

Γι’ αυτό πρέπει να πείσουμε τα παιδιά μας να φύγουν απ’ αυτή τη χώρα. Με κάθε τρόπο και ας λέει ο σύντροφος κομμουνιστής που παίρνει ένα σκασμό λεφτά απ’ τον κρατικό κορβανά ότι αυτό είναι προδοσία. [2] Να τα πείσουμε να φύγουν γιατί έχουν όνειρα και νομίζουν ότι μπορούν ν’ αλλάξουν την πραγματικότητα που βιώνουν  αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι αυτό απλά δεν γίνεται. Τότε όμως η ζωή τους θα έχει κυλήσει και θα ‘ναι πια αργά γι’ αυτά.

Να φύγουν πριν μιζερέψουν και να αφήσουν πίσω τους τον Πολάκη, τον Γεωργιάδη, τον Λοβέρδο να μαλώνουν στο φέισμπουκ για το ποιος είναι πιο μάγκας πάνω στα ερείπια. Ν’ αφήσουν πίσω τους,  τους χειροκροτητές και τους μια ζωή κοψοχέρηδες. Εμείς κάπως θα τη βολέψουμε γιατί πλέον δεν έχουμε αυταπάτες.

Νομίζω.

vaugondy-map


[1] https://youtu.be/RP_W3gFnJlQ?t=68
[2] https://goo.gl/iBLcBr

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: