Φρέσκα

Foxy Lady’s style… 21 – Παράξενο φρούτο

της Εύας Ζευγουλά

‘Ένα παράξενο τραγούδι ερμηνευμένο από ένα παράξενο φρούτο… τη μεγάλη Billie Holiday, που αν και δε μεγάλωσε στο Νότο ένιωσε στο πετσί της το ρατσισμό. Το ρατσισμό του να είσαι μαύρη, γυναίκα και πόρνη. Γραμμένο από ένα ακόμα πιο παράξενο φρούτο, έναν εβραίο καθηγητάκο από τη Νέα Υορκη, τον Abel Meeropol. Ο παράξενος καθηγητάκος που παρακολούθησε την εκτέλεση των Ρόζενμπεργκ και υιοθέτησε τα 2 αγόρια των εκτελεσθέντων, που κανείς δεν ήθελε στα πόδια του μην τυχόν και τον κατηγορήσουν για κομμουνιστή! ‘Ένα τραγούδι για το όποιο ανακρίθηκε και ρωτήθηκε αν είχε γραφτεί με παραγγελία του ΚΚ και με χρηματοδότηση του!!!
«Άρωμα μανόλιας, γλυκό και φρέσκο…και ξαφνικά η μυρωδιά σάρκας που καίγεται…» Η εταιρεία που ηχογραφούσε τότε η Μπιλυ, αρνήθηκε να το ηχογραφήσει… κι έτσι βγήκε σε μια μικρή τζαζ ετικέτα. Η σχεδόν αμόρφωτη Μπίλλυ δε γνώριζε πολλά για το τι γίνεται στο Νότο, βυθισμένη στο δικό της κόσμο των παραισθήσεων, των εθισμών και της κακομεταχειρίσης. Το έκανε δικό της, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεις στην ερμηνεία και της το δικό της μαρτύριο, μέσα σε έναν αδιάφορο και απάνθρωπο κόσμο στον όποιο χάνεται όλο και περισσότερο από τις δικές της λανθασμένες επιλογές. Αυτό το τραγούδι τη μεταμόρφωσε από τζαζ τραγουδίστρια σε αστέρι του καμπαρέ βγάζοντας στο φως τις υποκριτικές της ικανότητες.
Οι σερβιτόροι σταματούσαν να εξυπηρετούν για να υπάρχει ησυχία. Η «Κυρία» ήταν φωτισμένη στο πρόσωπο με ένα μικρό αχνό φως το οποίο έσβηνε στο τέλος του τραγουδιού. Δεν υπήρχε αυλαία, ούτε encores. Ήταν αυτή μόνο και το…ΠΑΘΟΣ της. Η πρώτη φορά που το ερμήνευσε ήταν σε ένα καφέ του Greenwich Village το 1939, σε ένα υπόγειο καφέ που οι φυλές ανακατεύονταν χωρίς καμία δυσκολία.
Η Eleanora Fagan, ήταν μαύρη, παιδί ανύπαντρης μητέρας, bisexual σύμφωνα με κάποιες φήμες, βιασμένη στα 9 της, πόρνη στα 14 και μια ζωή ερωτευμένη με άνδρες που την εκμεταλλεύονταν και την κακοποιούσαν. Στις ηχογραφήσεις του » My Man » οι στίχοι»κι αυτός με χτυπα? μα τι να κάνω;» σοκάρουν, όχι για το συναίσθημα αλλά για την έκσταση του. Ήταν χρήστρια ουσιών που την έκαναν εύκολο θύμα των αστυνομικών τμημάτων που κυνηγούσαν τη δημοσιότητα.
Στη διάρκεια της τελευταίας της νοσηλείας συνελήφθη για παράνομη κατοχή ηρωίνης, τη φωτογράφισαν και της πήραν αποτυπώματα δένοντας τη με χειροπέδες στο νεκροκρέβατο της. Ως καταδικασμένη χρήστης, της είχε απαγορευτεί να εμφανίζεται στα κλαμπς της Νέας Υόρκης για τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής της. Το τραγούδι θα μπορούσε να είναι η σωτηρία της κι ίσως ήταν. Έτσι ξεκίνησε τουλάχιστον… τραγουδούσε τον πόνο της στο μπορντέλο που δούλευε περιμένοντας τον επόμενο πελάτη.

Είναι έντονη η πεποίθηση ότι ακόμα και σαν καλλιτέχνης υπέστη διακρίσεις. Στη διάρκεια της ζωής της δεν κατάφερε να κερδίσει τη μαζική δημοσιότητα άλλων τραγουδιστριών, προφανώς επειδή έκανε ότι ήθελε με την μελωδία και το ρυθμό των τραγουδιών πράγμα που απαιτούσε εξειδικευμένα αυτιά… ή μήπως έφταιγε που ήταν μαύρη?
Αρχικά το παρατσούκλι της ήταν Lady Day η απλά Lady, για να γίνει Our Lady of the Sorrows και να αγκαλιαστεί σαν προστάτιδα αγία όλων αυτών που υποφέρουν που νιώθουν οργή, την οποία καταλαγιάζει ακόμα κι όταν τραγουδά για εξευτελισμούς και ταπεινώσεις του παρελθόντος αλλά και για άλλες που ίσως έρθουν. Κανείς δε μπορεί να μιλήσει γι’ αυτήν με ακρίβεια. Είναι ακόμα άγνωστα τα κέφια της Κυρίας. Κάθε φωτογραφία της δείχνει μια αναμφίβολα όμορφη γυναίκα μα κάθε φορά ΤΟΣΟ διαφορετική. Με τα σημάδια των καταχρήσεων εμφανή και το ΠΑΘΟΣ να γεμίζει την εικόνα.
Κι από τα αμέτρητα τραγούδια που είπε έμελλε να δεθεί με αυτό το παράξενο φρούτο…ένα τραγούδι που αρνήθηκε να τραγουδήσει όταν της το ζήτησε μια λευκή σκύλα ξαναμμένη από τα γυμνά κορμιά που κινιόντουσαν στα δέντρα του τραγουδιού. Ένα τραγούδι που έλεγε πάντα κλείνοντας το πρόγραμμα της γιατί ήταν σίγουρη ότι δεν υπήρχε τραγούδι που να μπορεί να το ακολουθήσει.
Τραγούδι με το οποίο ΑΝΟΙΞΕ το πρόγραμμα της στο Λος Άντζελες μετά από τον ξυλοδαρμό της από τον τότε σύζυγο της κι έναν ομηρικό καυγά με έναν πελάτη στο μπαρ. Έφυγε τρέχοντας από τη σκηνή αφού διοχέτευσε όλη την οργή της στο νούμερο αυτό, όλη την οργή που ένιωθε για την κακοποίηση από τους άντρες της ζωής της, τις διώξεις του νόμου και την προτίμηση του κόσμου για πιο… εύκολες τραγουδίστριες.
«Να ένα φρούτο για τα κοράκια για να το μαζέψει η βροχή,για να το γλείψει ο άνεμος να το σαπίσει ο ήλιος, να το ρίξουν τα δέντρα. Να μια παράξενη και πικρή σοδειά.» Οι στίχοι του καθηγητάκου που είδε δυο ανθρώπους να ψήνονται, που τόλμησε να μεγαλώσει τα παιδιά τους σαν δικά του χωρίς φόβο, που δεν άφηνε το μεγάλο γιο Ρόμπερτ να κουρέψει τα φυτάρια του σφενταμιού γιατί δεν άντεχε στην ιδέα της δολοφονίας των νεαρών φυτών… που τα έβγαζε προσεκτικά σε τενεκεδάκια του καφέ και τα φύτευε παραπέρα και η φωτογραφία ενός λυντσαρίσματος του ξύπνησε τους παλιούς εφιάλτες…
Η ερμηνεία της Κυρίας που λάτρευε να φοράει γαρδένιες στα μαλλιά, που έγινε ΜΥΘΟΣ μετά το θάνατο της αφού μας μαγεύουν τα ταλέντα που φτιάχνουν τη δική τους καταστροφή και μοιάζουν να είναι πέρα από την δική μας αντίληψη… που αν ζούσε σήμερα θα ήταν 100 χρόνων.

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: