Φρέσκα

μαγειρεύοντας αυθεντικά…ιμάμ μπαϊλντί

  • …Ψαχνόμαστε λοιπόν να βρίσκουμε καινούρια φαγητά για να εκπλήξουμε και να φανούμε κοσμογυρισμένοι…   Οι Έλληνες για να εκτιμήσουν το Ελληνικό , θα πρέπει να ζήσουν για λίγο σε καμιά Σουηδία ή Γερμανία για ν’αρχίσουν να αποζητούν τη φέτα, τις ελιές , τα φασόλια και τα ρεβίθια. Εμείς όμως δεν ακολουθούμε τη μόδα, αλλά τη μοναδική γνήσια γεύση. Ο πολιτισμός παράγεται από το αυθεντικό!

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ
(Ο Ιμάμης μπαϊλντισε, δηλαδή πέθανε…..  ίσως από την απίστευτη νοστιμιά)
Πολίτικο πιάτο
Τι θα λέγατε για ένα αγαπημένο φαγητό της πολίτικης κουζίνας; Εάν σας αρέσουν τα λαδερά φαγητά, οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί είναι το κατάλληλο πιάτο!
Υλικά για 4-6 άτομα
1.500 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες
4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγη γαλέτα
200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
Εκτέλεση


Πλένετε τις μελιτζάνες καλά, τις καθαρίζετε από τα κοτσάνια τους και τις χαράζετε κατά μήκος. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 30′ να ξεπικρίσουν.Στη συνέχεια τις ξεπλένετε, τις στύβετε και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τις αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια, και μετά τις στρώνετε σε ένα ταψί.Σε μία κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον δυόσμο, τον μισό μαϊντανό, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, λίγο νερό και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε.Ανοίγετε τις μελιτζάνες στο σημείο που τις χαράξατε και αφαιρείτε με ένα κουταλάκι τους σπόρους τους. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο και ζάχαρη, και τις γεμίζετε στο βαθούλωμα που δημιουργήσατε με ανάλογη ποσότητα από γέμιση.Περιχύνετε στο σημείο της γέμισης με το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη γαλέτα, και ψήνετε το φαγητό ξεσκέπαστο σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C, για μισή ώρα περίπου, ώστε να κάνει η γαλέτα μία ροδοκόκκινη κρούστα.

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: