Φρέσκα

Foxy Lady’s style…20 – «Ο βασιλιάς και αυτή»

της Εύας Ζευγουλά

Σάββατο βράδυ… Ένα κρύο χειμωνιάτικο Σαββατόβραδο του έτους 1949 στο Arkansas… 20χρονο αγόρι παίζει σ’ενα nightclub του Twist…κρύο και των γονέων λέμε…ακόμα κι η κόλαση είχε παγώσει….η παγωμένη σάλα κάπως έπρεπε να ζεσταθεί. Χρέη σόμπας κάνει ένας τεράστιος κάδος σκουπιδιών, μισογεμάτος κηροζίνη, αναμμένος και τοποθετημένος στη μέση της σάλας…όλα καλά και το σώου αρχίζει…όμως η κηροζίνη δεν είναι το μόνο πράγμα που ανάβει…

– Ρε μάγκα, να σε δω λίγο πιο καλά…εσύ είσαι ρε το τσόλι που μου ‘φαγε τη γκόμενα;
– Ναι ρε σκατιάρη, εγώ είμαι αυτός που τη μάζεψε και της έδειξε τι πα να πει άντρας! – Κάποιος πρέπει να σου πάρει τα μέτρα μορφονιέ…. για το φέρετρο που θα σε αγκαλιάσει!!!
Χυμάνε ο ένας πάνω στον άλλο, θεριά ανήμερα που γυρεύουν το θάνατο ο ένας του αλλου…ο θάνατος κάνει τώρα παιχνίδι…οι δύο άντρες ρίχνουν κάτω το βαρέλι και το ποτάμι της φωτιάς χύνεται στο πάτωμα…όλοι τρέχουν να σωθούν, να γλυτώσουν, μαζί και το 20χρονο αγόρι που παίζει κιθάρα…τα καταφέρνει να βγει με ασφάλεια έξω μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι έχει αφήσει μέσα τη μοναδική του περιουσία, την κιθάρα του! Ορμάει μέσα στο φλεγόμενο κτήριο που καταρρέει γύρω του, πάνω του, για να τη σώσει…
Δυο άντρες κάηκαν εκείνη τη βραδιά στον καυγά που είχε ξεκινήσει για μια γυναίκα που δούλευε στο μαγαζί…το όνομα της ήταν Λουσίλ… Το μαύρο αγόρι που παραλίγο να χάσει τη ζωή του εκείνο το βράδυ για να σώσει την κιθάρα του, τη βάφτισε Λουσίλ για να του θυμίζει να μην ξαναρισκάρει ποτέ τη ζωή του ούτε για το ένα ούτε για το άλλο…. ούτε για μια γυναίκα ούτε για μια κιθάρα!!! Η δίκια του Λουσίλ όμως τον αποζημίωσε…. έγινε ο μεγάλος BB KING… της έσωσε τη ζωή εκείνο το βράδυ κι εκείνη τη δική του…. «ο ήχος που ακούτε, είναι από την κιθάρα μου που τη λεν’ Λουσίλ είμαι εντελώς τρελός για τη Λουσίλ με πήρε από τη φυτεία, μπορείτε να πείτε ότι μου έφερε φήμη.
Δε νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω αρκετά για τη Λουσίλ Καμιά φορά όταν έχω τις μαύρες μου μοιάζει σα να προσπαθεί να με βοηθήσει η Λουσίλ φωνάζοντας το όνομα μου. Τραγουδούσα spirituals και νόμιζα ότι αυτό ήταν που ήθελα να κανω… με τον ένα τρόπο όμως ή τον άλλο όταν πήγα στο στρατό, έπιασα στα χέρια τη Λουσίλ κι άρχισα να τραγουδώ τα μπλουζ.
Τώρα κάθε φορά που τα πράγματα είναι άσχημα για μένα, ξερω ότι πάντα, ξέρω ότι πάντα μπορώ να βασιστώ στη Λουσιλ… Δύσκολο να σας μιλήσω εγώ για αυτήν, μάλλον θα αφήσω τη Λουσίλ να μιλήσει… Ξέρετε, αν μπορούσα να τραγουδήσω ποπ τραγούδια σαν το Frank Sinatra ή το Sammy Davis Jr. μάλλον δε θα το έκανα…γιατί…Η Λουσίλ δε θέλει να παίξει τίποτα άλλο πέρα απ’τα μπλουζ….και νομίζω, νομίζω ότι είμαι ευχαριστημένος με αυτό γιατί κανείς δε μπορεί να μου τραγουδήσει όπως η Λουσιλ… τραγούδα Λουσίλ, Λουσίλ που μου’χεις σώσει δυο φορές τη ζωή…»
THE KING IS DEAD, LONG LIVE THE KING…

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: