Φρέσκα

Μοσχάρι Γιουβέτσι με Κριθαράκι στο Φούρνο…

  • Η φιλοσοφία του «αργού φαγητού» ( slow food ) είναι να αφιερώνει κανείς περισσότερο χρόνο για να μαγειρεύει και να απολαμβάνει ένα γεύμα , αλλά ταυτόχρονα να ενισχύει τους ντόπιους μικροκαλλιεργητές και παραγωγούς τροφίμων που χρησιμοποιούν γεωργικές μεθόδους λιγότερο βλαβερές για το περιβάλλον.
  • Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση μιας ακόμη παραδοσιακής και ιδιαίτερα δημοφιλούς συνταγής, που συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα  πιάτα (Είναι παλαιόθεν κλασικό μεσημεριανό κυριακάτικο γεύμα).

  • Υλικά:1 κιλό μοσχάρι, μαλακό, για κατσαρόλα, (από πλάτη ή ποντίκι)
    1 πακέτο κριθαράκι
    4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, στο μπλέντερ
    1/2 + 1/2 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    4 σκελίδες σκόρδο
    1 κ.γ. ζάχαρη, (μόνο αν είναι φρέσκες ντομάτες)
    Αλάτι, Πιπέρι
    4-5 κόκκους μπαχάρι
    1 κουταλιά κανέλλα
    1 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
    2 φύλλα δάφνης
    Τριμμένη Παρμεζάνα, (ή κεφαλοτύρι)
    • Εκτέλεση:
    • Πλένουμε το κρέας καλά, το κόβουμε σε κομμάτια και το στεγνώνουμε.
      Ρίχνουμε το κρασί σε ένα τσικάλι και σοτάρουμε το κρέας, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να εξατμισθεί το κρασί.
      Προσθέτουμε την ντομάτα , τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, ένα ποτήρι ζεστό νερό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
      Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το λάδι, (το ένα από τα δύο μισά), χαμηλώνουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, (περίπου 25-30 λεπτά, ή όσο χρειασθεί για να μαλακώσει καλά το κρέας).
    Σε ένα πήλινο σκεύος, ή πυρέξ, ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του τσικαλιού, με το κρέας και την σάλτσα,  προσθέτουμε το κριθαράκι, με τρόπο ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα, προσθέτουμε το άλλο 1/2 φλυτζάνι λάδι, ανα-κατεύουμε καλά και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. (Αν το έχουμε βάλει σε πήλινο σκεύος με καπάκι τότε το σκεπάζουμε με το καπάκι)
    Προθερμαίνουμε το φούρνο και το βάζουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
    Λίγο πριν ψηθεί ξεσκεπάζουμε το φαγητό, το ανακατεύουμε, το πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, το ανακατεύουμε εκ νέου, πασπαλίζουμε την επιφάνει με τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου να λειώσει το τυρί να κάνει κρούστα και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
    Σημείωση:
    – Όταν το ξεσκεπάσουμε το φαγητό, βλέπουμε αν χρειάζεται λίγο παραπάνω νερό.
    – Το λάδι να το ρίχνετε τελευταίο για να είναι “ζωντανό” και να μην χάνει τις ιδιότητές του και το άρωμά του
    – Σε όλα μας τα φαγητά χρησιμοποιούμε Θαλασσινό Χονδρό Αλάτι.

     

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: