Φρέσκα

Όταν ο Έρωτας γεννά, ποτέ του δεν πεθαίνει

της Αλεξάνδρας Λαμπροπούλου

 

Περί έρωτος έχουν αποφανθεί πολλοί και αρμοδιότεροι από εμένα. Στοχαστές, φιλόσοφοι, τραγωδοί, ποιητές. Τον ανέλυσαν, τον ανατέμνησαν, τον εγκωμίασαν, τον ύμνησαν και μας τον παρέδωσαν για «κατανάλωση». Ο Σωκράτης, η Διοτίμα, ο Ευριπίδης, η Σαπφώ, ο Σοφοκλής, αλλά και νεώτεροι φιλόσοφοι και ποιητές, μεγάλα πνεύματα της ανθρωπότητας.

 

Το μόνο που με νομιμοποιεί να καταθέσω τη δική μου άποψη στο θέμα, είναι ότι ο καθένας τον βιώνει με το δικό του μοναδικό τρόπο, όσο μοναδικός είναι και ο ίδιος. Άλλωστε πολλά τα εγκώμια, ακόμα και για μηδαμινής αξίας θέματα, αλλά τον έρωτα στην ουσία του, λίγοι τον αγγίζουν και ακόμα λιγότεροι ασχολούνται με την θεϊκή του υπόσταση.

Η ανάσταση της ψυχής από το φιλί του Έρωτα, Antonio Canova, 1787, Louvre

Στις μέρες μας οι έρωτες έχουν καταντήσει κυνέρωτες, όπως λέει και ο Άγιος ημών Παπαδιαμάντης, και οι γυναίκες απλές θυγατέρες της Εύας. Όχι, δεν έχω κάτι με τις γυναίκες, ένας αντίστοιχος χαρακτηρισμός ανήκει και στους άντρες, που είναι ακόμα πιο επιρρεπείς στην ευκολία της σημερινής εποχής, και την προσφορά του κορμιού για κατανάλωση και βαθμολογία. Τα πάντα στο βωμό των σκορ…

 

Δράττομαι της ευκαιρίας να μεταφέρω λίγες γραμμές από το εξαιρετικό του διήγημα «Όνειρο στο κύμα», που περιγράφοντας τον έρωτά του για την Μοσχούλα που έτυχε να αγγίξει μεταφέροντάς την όταν εκλήθει να την σώσει από πνιγμό, θυμάται χρόνια μετά σαν όνειρο:

 

“Επί πόσον ακόμη θα το ενθυμούμαι εκείνο το αβρόν, το απαλόν σώμα της αγνής κόρης, το οποίον ησθάνθην ποτέ επάνω μου επ’ ολίγα λεπτά της άλλως ανωφελούς ζωής μου! Ήτο όνειρον, πλάνη, γοητεία. Και οπόσον διέφερεν από όλας τας ιδιοτελείς περιπτύξεις, από όλας τας λυκοφιλίας και τους κυνέρωτας του κόσμου η εκλεκτή, η αιθέριος εκείνη επαφή! Δεν ήτο βάρος εκείνο, το φορτίον το ευάγκαλον, αλλ’ ήτο ανακούφισις και αναψυχή. Ποτέ δεν ησθάνθην τον εαυτόν μου ελαφρότερον ή εφ’ όσον εβάσταζον το βάρος εκείνο… Ήμην ο άνθρωπος, όστις κατώρθωσε να συλλάβη με τας χείρας του προς στιγμήν εν όνειρον, το ίδιον όνειρον του…”

 

Ο έρωτας ως πράξη, ως εκτέλεση, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, δεν είναι ευγενικός και άξιος εγκωμίων, παρά μόνο όταν παρακινεί τον άνθρωπο σε ευγενικά ερωτικά αισθήματα. Αυτά τα αισθήματα είναι που τον μεταφέρουν σε υψηλότερο επίπεδο από εκεί όπου ευρισκόταν, αδιάφορο το πως βιώνεται επί του πρακτέου.

 

Είμαι σίγουρη πως όλα αυτά ακούγονται ιδανικά, και όντως είναι, ειδικά σε μια κοινωνία που ο πλούτος, οι τιμητικές διακρίσεις και η τεχνοκρατία, μας έχουν καταστήσει ανάπηρους να διεκδικήσουμε και να ζήσουμε έναν ερωτικό βίο.

 

Ο έρωτας είναι στάση ζωής και διατρέχει κάθετα την ανθρώπινη υπόσταση, και όχι μόνο τη σχέση μας με τον άλλον. Ο έρωτας για τον εαυτό μας και τη ζωή, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να τον ζήσουμε και έξω από εμάς. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για τον έρωτα που περιγράφω, γιατί αυτός που βιώνουμε είναι στις πλείστες των περιπτώσεων αποτυχημένος, αφού μας αφήνει κενούς και περισσότερο δυστυχείς, μετά το σύντομο βίο του.

 

Όλα πια συμβαίνουν ραγδαία, δεν υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη συναισθημάτων, για την απλή παρουσία του ενός δίπλα στον άλλον, για μια μυρωδιά που θα θυμάσαι, για ένα τυχαίο άγγιγμα που σου τροφοδοτεί τη φαντασία. Η σφοδρότητά των σχέσεων, τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτε άλλο από μια εξάρτηση, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι την εξολόθρευση του άλλου μέσω της κατάκτησης του.
Όμως ο πραγματικός έρωτας δεν αποθνήσκει, και δεν αποθνήσκει μόνο όταν συναντήσει στο διάβα του ανθρώπους γεμάτους, ολοκληρωμένους, που δε χρειάζονται την ενέργεια και το αίμα του άλλου για να ζήσουν, σαν τους βρικόλακες. Και τότε, όπως λέει και η Διοτίμα, γεννιούνται τα πνευματικά τέκνα που ενώνουν τους ανθρώπους, ακόμα περισσότερο και από τα φυσικά.

 

Η πνοή που δίνει ο πραγματικός έρωτας στον άνθρωπο, είναι ζωή, έμπνευση, όνειρο, δημιουργία. Είναι υψηλή επικοινωνία, κάλλος, μετάβαση από την ανυπαρξία στην ύπαρξη και ένωση με το θείο. Και αυτός ο έρωτας δεν αποθνήσκει ποτέ, γιατί οδηγεί την ψυχή μας σε ανάταση…
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: