Φρέσκα

Μήπως γίναμε «του γιατρού»;

της Αλεξάνδρας Λαμπροπούλου

Έχω ένα φίλο που τον τελευταίο καιρό, κάθε φορά που θέλει να περιγράψει μια κατάσταση ολίγον ασυνήθιστη ή μια συμπεριφορά κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα μέτρα, μου λέει συνέχεια:
«Ο κόσμος έχει σαλτάρει! Κάνει αυτό, κάνει εκείνο, κάνει το άλλο… σου λέω είναι όλοι τρελοί!»
«Μα γιατί το λες αυτό?» τον προλαβαίνω. «Εντάξει υπάρχουν προβλήματα αλλά δε νομίζεις ότι γίνεσαι λίγο υπερβολικός?»

«Εγώ είμαι υπερβολικός?» κάγχασε, «Δεν τους βλέπεις? Μιλάνε μόνοι τους στο δρόμο, τρέχουν πανικόβλητοι χωρίς προορισμό, τσακώνονται για ψύλλου πήδημα και οι ψυχίατροι κάνουν χρυσές δουλειές. Σου λέω, είναι όλοι χαπακωμένοι!»
Αναρωτήθηκα λοιπόν και εγώ: Μήπως είναι αλήθεια? Μήπως η κατάσταση που ζούμε, μας κάνει να τρελαινόμαστε όλοι σιγά – σιγά? Στο τέλος θα γεμίσουν τα τρελάδικα, δεν θα έχουν που να μας βάλουν. Το Δαφνί είναι φουλ, το Δρομοκαίτειο παραπέει…
Τέτοιες σκέψεις έκανα, αλλά δεν μπόρεσα να το πάρω και πολύ στα σοβαρά γιατί ξαφνικά εκεί που στοχαζόμουν επάνω στην τρέλα που μας δέρνει, θυμήθηκα το ποίημα του Σουρή για το εν λόγω ίδρυμα, “Εις τα θεμέλια του Φρενοκομείου”, και έτσι πολύ γρήγορα το πράγμα πήρε άλλη τροπή…
 
“…Φρενοκομεῖο κτίζεται καὶ στὴ σοφὴν Ἑλλάδα!
ἄ! ὁ Θεὸς ἐφώτισε τὸν Χιώτη τὸν Ζωρζὴ
καὶ τώρα μέσα στοῦ Δαφνιοῦ τὴ τόση πρασινάδα
θὰ βρίσκουμε παρηγοριὰ κι ἡ μνήμη του θὰ ζεῖ.
Ὢ μέγα εὐεργέτημα τῶν εὐεργετημάτων!
Ὢ μόνον οἰκοδόμημα τῶν οἰκοδομημάτων!…”
Η τρέλα ενδημούσε λοιπόν από τότε, τον Απρίλιο του 1884, όταν ο Γεώργιος Σουρής δημοσίευσε στην εφημερίδα του “Ρωμηός” το ποίημα, καυτηριάζοντας με τον γνωστό του τρόπο την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του ιδρύματος. Ο Χιώτης Ζωρζής δεν ήταν άλλος από τον έμπορο, με βυζαντινή καταγωγή Ζωρζή Δρομοκαϊτη, που στη διαθήκη του το Νοέμβριο του 1879, εξέφρασε την «επιθυμία να συστήσει εν ιδιωτικόν Φρενοκομείον εις Αθήνας». Για τον σκοπό αυτό άφησε 500.000 fr., και ζητά «…Εγώ μόνον σας παρακαλώ να ονομασθή με το όνομά μου και της μακαρίας συζύγου μου, ήτοι να ονομασθεί Φρενοκομείον Ζωρζή και Ταρσής Δρομοκαϊτη». Εικάζεται ότι η Ταρσή έπασχε από ψυχασθένεια.
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο Σουρής επανερχόμενος στο θέμα (σιγά μην έχανε), δημοσιεύει και το ποίημα “Δρομοκαϊτειο”:

 

“… Μίαν ευχήν εκφράζομεν επί τη ευκαιρία:
Το ευγενές μας κτήριον ποτέ να μην αδειάσει,
ήγουν πάς Έλλην κύριος και Ελληνίς κυρία,
ευχόμεθα να το ιδεί και να το δοκιμάσει…”
 
Και έτσι και έγινε. Γέμισε το ίδρυμα με τους “τρελούς” της εποχής, απλό κόσμο αλλά και κάποιους διάσημους τρόφιμους, όπως ο λογοτέχνης Γεώργιος Βιζυηνός, ο ζωγράφος Νικόλας Δραγούμης, της γνωστής οικογένειας, γιός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδελφός του Ίωνα, αλλά και ο ποιητής, με καταγωγή από το Κιάτο (Θεός φυλάξει!), Ρώμος Φιλύρας, ο οποίος κάποια στιγμή γράφει για την εμπειρία του:
Ωραίο είναι που εδώ μέσα μας φέρονται σα να είμεθα γνωστικοί. Ξυπνάμε, τρώμε, κοιμούμαστε σύμφωνα με τον κανονισμό. Αυτοκράτορες, Θεοί, Βασιλιάδες, υποχρεωνόμαστε να σηκωθούμε την ώρα που ορίζει ο κύριος νοσοκόμος. Δε ρωτάει αν θέλουμε και αν μπορούμε να διακόψουμε την υπερκόσμια αποστολή μας. Αν είναι έτσι, τι όφελος να είμαστε τρελοί; Και μεις σκλάβοι της ανθρώπινης στενοκεφαλιάς;»
 
Το αποτέλεσμα μετά από όλες αυτές τις σκέψεις ήταν, μια απορία, μια υποψία και δύο συμπεράσματα!
ΑΠΟΡΙΑ: Τι σκεφτόταν ο Ζωρζής Δρομοκαίτης όταν ζήτησε να συνδεθεί το όνομά του, και ουσιαστικά η υστεροφημία του, με ένα φρενοκομείο?
ΥΠΟΨΙΑ: Μήπως η συμπεριφορά όλων μας, είναι κάπως αλλόκοτη τελευταία και δίνουμε λαβές για χλεύη?
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1: Δεν συμφέρει να τρελαθούμε για κανέναν και για τίποτα γιατί όπως είπε και ο Φιλύρας δεν είναι απελευθερωτικό αλλά σε κάνει πιο πολύ σκλάβο της ανθρώπινης στενοκεφαλιάς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: Τo strait jacket (είναι κομψότερη η αγγλική λέξη από το άθλιο ζουρλομανδύας) ταιριάζει μόνο στην Lady Gaga. Το φόρεσε, το είδαμε, της πάει και εξάλλου το λέει και το όνομά της: Ga..ga…
Ρίξτε λοιπόν τα προβλήματα στον κάλαθο των αχρήστων. Όσο ζούμε πάντα θα βρίσκεται κάποια λύση. Εξάλλου μια ζωή την έχουμε, και μάλιστα πολύ σύντομη…

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: