Φρέσκα

street art…η ανάσα της πόλης…41 – Tokyo

Αξίζει να προστατευθεί η «Τέχνη του δρόμου»;

 

mural by Yoshiyasu Tamura

Η ομάδα στριτ αρτ κονσέρβατορς (st.a.co) ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2012 από συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, μαζί με φίλους τους, με κοινό ενδιαφέρον την προστασία και συντήρηση των έργων τέχνης του δρόμου, της street art, των graffiti –όταν δεν θίγουν ιστορικά κτήρια και μνημεία-και κυρίως των δημόσιων τοιχογραφιών.
Οι δημόσιες τοιχογραφίες είναι έργα προσβάσιμα, που επιδιώκουν τη συνδιαλλαγή με τους θεατές τους. Τολμούν να αντιπαρατεθούν με όλους και όχι μόνο με το εκπαιδευμένο και καλλιεργημένο, φιλότεχνο κοινό.
Συχνά δίνουν λόγια και εικόνα στις σκέψεις και τα αισθήματά μας. Αλλάζουν, επεκτείνονται, υποφέρουν , και χάνονται μαζί μας.
Η ακεραιότητά τους εξαρτάται από τον ίδιο τον ιστό της πόλης.
Δεν είναι όλα τα έργα “όμορφα”, “καλά” ή “ωραία”, ούτε μας αρέσουν όλα το ίδιο.
Όμως είναι εκεί και μας προκαλούν να τα διαβάσουμε. Περνάμε και τα χαιρετάμε κάθε μέρα. Συνεχώς ανακαλύπτουμε νέα έργα, επεμβάσεις, επεκτάσεις, καταστροφές.
Είναι εκεί για να αλληλεπιδράσουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης.
Τα έργα του δρόμου “ζουν” μαζί μας, μακριά από μια μουσειακή προστασία. Υπάρχουν δίπλα μας, χωρίς προθήκες και τζάμια, χωρίς καταγραφικά και έλεγχο της υγρασίας, χωρίς φύλαξη.
Η ύπαρξή τους αποδεικνύει την αισθητική, την ανοχή, το σεβασμό και την κατανόηση της κοινωνίας στην οποία έχουν παραδοθεί.

Πηγή: http://streetartconservators.blogspot.gr/2013/04/staco.html

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: