Φρέσκα

Μουσικά σχόλια…3 – ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

του Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου

Λένε, ότι όταν είσαι έφηβος, εκεί γύρω στα 16 σου, φυτρώνει μέσα σου οργή. Μια οργή για όλα και για τίποτα, μια απαξίωση η οποία είναι απόρροια των υπαρξιακών ανησυχιών και του ανούσιου κατεστημένο των ¨μεγαλύτερων¨ . Βέβαια, όλα αυτά είναι καλά αν ανήκεις στην πλειονότητα. Υπάρχει όμως και μια μερίδα που έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις εφηβείας από τα 16 έως τα 106. Επί παραδείγματι ο υπογράφων. Τέτοιες λοιπόν κρίσεις, είναι αδιανόητο να τις περάσεις με, «σήκω χόρεψε κουκλί μου…» και «μακαρόνια με κιμά». Εδώ μπαίνουν τα μέταλλα…

HEAVY METAL: είδος μουσικής που ανήκει στο σύνολο της rock προερχόμενη από τα βάθη του blues, swing και rock & roll μεταλλαγμένο σε έναν επιβλητικό και αψύ ήχο, που παράγεται από ηλεκτρικές κιθάρες, με έντονο και βαρύ ρυθμό, που καταλήγει σε μικρά σόλα της κιθάρας ως επιστέγασμα του όλου συναισθήματος που παράγεται μέσα από φωνητικά, που μοιάζουν συχνά με στριγκλιές και δηλώνουν, (στους μύστες του είδους), οργή, θυμό, ένταση, αλλά και απομάκρυνση, φόβο και πανικό.
Η μουσική αυτή ξεκινάει την ιστορία της από την Αγγλία, πέρασε στην Αμερική εξελίχθηκε και από κει σε όλο τον κόσμο. Το heavy metal είναι το μόνο είδος μουσικής που ενώ ανήκει σε παρακλάδι του όλου συνόλου έχει δημιουργήσει από μόνο του πάρα πολλά υποσύνολα, όπου μερικά από αυτά είναι εξέχουσας σημασίας για την εξέλιξη της μουσικής. Ενδεικτικά είναι το thrash metal, power metal και μια ολόκληρη υποκατηγορία το dark metal το οποίο περιλαμβάνει αρκετά είδη μέσα του. Οι διαφορές σε όλα αυτά τα είδη του metal μερικές φορές είναι λίγο δύσκολο να αποσαφηνιστούν αν δεν έχεις αρκετά ακούσματα και κάποιο ενδιαφέρον για αυτήν την μορφή της rock.
Αλλά τέλος πάντων και τι μας νοιάζει η κατάταξη, ας πάει στο καλό. Το θέμα είναι άμα την ¨βρίσκεις¨ και την ¨ακούς¨ όταν παίζει. Και μην ξεχνάτε, αυτή η μουσική παίζει μόνο δυνατά. Τόσο δυνατά ώστε να εκτονωθεί όλη η κακή ενέργεια από μέσα σας. Βέβαια, όσοι λατρεύουν αυτό το είδος μπορεί ενίοτε να παρεξηγούνται ως «περιθωριακοί, υπερβατικοί, άγριοι, σατανιστές» και πολλά άλλα επίθετα. Εγώ προσωπικά θα απαντούσα με κάτι που διάβασα και μου έχει μείνει, «για να διδάξεις ηθική πρέπει να έχεις κάνει διατριβή στην αμαρτία…»

Advertisements

1 Comment on Μουσικά σχόλια…3 – ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: