Φρέσκα

ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ…Ο ΑΓΙΟΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ

της Αλεξάνδρας Λαμπροπούλου

Το όνομα Ρασπούτιν είναι πιθανότατα μέσα στα δέκα ρωσικά ονόματα που γνωρίζει ο Δυτικός κόσμος, ανάμεσα στα ονόματα Λένιν, Στάλιν, Τολστόι, και Ντοστογιέβσκι, με τη διαφορά ότι είναι ο μόνος Ρώσος που ξεπηδά από τη λαΐκή κουλτούρα.
Ο Ρασπούτιν γεννήθηκε 15 μήνες πριν από τον Λένιν, το 1869 στη βόρεια Σιβηρία από έναν μεθύστακα χωριάτη πατέρα και μια μητέρα βασανισμένη και υποταγμένη. Ήταν και οι δύο αναλφάβητοι. Το ίδιο σχεδόν παρέμεινε και αυτός μέχρι το τέλος της ζωής του. Έγραφε κάτι ανορθόγραφα ορνιθοσκαλίσματα εξαιρετικά δυσανάγνωστα. Ήταν απλοΐκός, πονηρός και φιλόδοξος γι αυτό και πολύτιμος για τη λαική κουλτούρα που προσπαθεί να αναβιώσει την πολιτική του εικόνα δίνοντάς της εθνικιστική χροιά.

Ο Ρασπούτιν με γυναίκες της αριστοκρατίας, στα 46 του χρόνια, λίγο πριν δολοφονηθεί…

Είναι μια γκροτέσκα προσωπικότητα με έκλυτο βίο και με πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που του αποδίδονται επινοημένες. Σεξομανής και αλκοολικός που χόρευε τσιγγάνικους χορούς, ένα Ρώσικο μείγμα Δον Ζουάν και Μακιαβέλι και σταδιοδρομία Μαρκήσιου Ντε Σαντ.
Υπάρχει ένας εξακριβωμένα μεγάλος αριθμός από παραχαϊδεμένες αριστοκράτισσες που έχοντας τακτοποιημένα τα οικονομικά τους παραδέρνοντας μέσα στην ανία τους, θέλησαν να δοκιμάσουν τα χέρια και τον καναπέ του άγριου μουζίκου, γνωρίζοντας επακριβώς τι σήμαινε αυτό. Αλλά και απλές λαϊκές γυναίκες, ακόμα και πόρνες έχει ο μακρύς κατάλογος των ερωτικών του συνευρέσεων, κάτι που του έδωσε και την κυρίαρχη φήμη στον κόσμο. Όμως ο Ρασπούτιν ήταν κυρίως ένα πολιτικό πρόσωπο.
Η προσωπικότητα του Ρασπούτιν πολύ δύσκολα προσεγγίζεται χωρίς να προσφύγει κανείς στον μυστικισμό, εξάλλου ο ίδιος στα πρώτα χρόνια της ζωής του υπήρξε μέλος της σέχτας των χλιστί, τα μέλη της οποίας πρέσβευαν ότι για να σωθεί κάποιος πρέπει πρώτα να αμαρτήσει. Μαρτυρίες λένε πως είχε ικανότητες μύστη ακόμα και ότι διάβαζε την παλάμη. Προφήτευε και φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο μπορούσε να σταματά τα αιμοροφιλικά επεισόδια του μικρού Πρίγκηπα Αλεξέι, μοναδικού διαδόχου των Ρομανώφ.
Η μορφή του είναι μεταβαλλόμενη ακόμα και σωματομετρικά. Ο καθένας τον βλέπει με τον δικό του τρόπο. Άλλοι τον περιγράφουν ψηλόλιγνο, άλλοι κοντό, άλλοι με κάτασπρα σαν μαργαριτάρια δόντια και άλλοι με σαπισμένα, άλλοι τον περιγράφουν σαν έναν δαιμονισμένο σάτυρο και άλλοι ζητούν την αγιοποίησή του.
Αναδύθηκε σε μια εποχή έντονης παρακμής, λίγο πριν από την επανάσταση των μπολσεβίκων, που ήταν έτοιμη να τον υποδεχθεί. Μέρος της διανόησης της Ρωσίας αλλά και όλης της Ευρώπης βρισκόταν σε ιδεολογική κρίση. Έρωτας για τον Μαρξισμό, απογοήτευση για την πρόοδο και τα επιτεύγματά της, απόρριψη της παλαιάς ηθικής, χειραφέτηση της ψυχής και προσωπική αναζήτηση του Θεού μετά τον επιβεβαιωμένο θάνατό του, έφεραν τον μουζίκο στο παλάτι.
Ο Ρασπούτιν είναι η ενσάρκωση του ονείρου του Ρώσου που κατέληξε εφιάλτης. Με την απόλυτη παρασκηνιακή κυριαρχία του στο τσαρικό περιβάλλον, ως σύμβουλος αλλά και μοναδικός φίλος του Τσάρου, κατάφερε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του όλο το μίσος που αισθάνονταν οι Ρώσοι γι αυτούς και ιδιαίτερα η αστική τάξη.
Η επίσημη εκδοχή για την δολοφονία του μέχρι σήμερα είναι ότι τον σκότωσε ο Γιουσούποφ, άνδρας ανιψιάς της Τσαρίνας, πυροβολώντας τον τελικά, αφού δεν τον έπιανε το δηλητήριο που του είχαν βάλει στο κρασί και τα γλυκά.
Υπάρχουν πολλοί βιογράφοι που έχουν ασχοληθεί με πάθος με τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ψάχνοντας τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών πολλών χωρών και ιδιαίτερα της δολοφονίας του, κυρίως γιατί πράγματι υπήρξε ένα πολιτικό πρόσωπο. Είναι γνωστό πόσο επηρέαζε τον Τσάρο σε πολιτικές αποφάσεις, τόσο προσπαθώντας να τον αποτρέψει να μπει στον Ευρωπαϊκό πόλεμο, όσο και να τον πείσει να συνάψει ειρήνη με τους Γερμανούς το 1916, ακριβώς λίγο πριν δολοφονηθεί. Νεώτεροι βιογράφοι ερευνητές διατείνονται προσκομίζοντας νέα στοιχεία, ότι δολοφονήθηκε από πράκτορα της Scotland yard γιατί δεν συνέφερε την Αγγλία να επιστρέψουν 350.000 Γερμανοί στρατιώτες στο Δυτικό μέτωπο.
Πολλοί οι αστικοί μύθοι για τον Ρασπούτιν με ιδιαιτέρως διαδεδομένο το μύθο για το μέγεθος του πέους του αλλά και διάφορα εκθέματα που τιτλοφορούνται ως δικά του. Δεν υπάρχει καμία επίσημη μαρτυρία που να το αποδεικνύει. Μάλιστα το έκθεμα που κυκλοφορούσε σε βάζο με φορμόλη που κατέληξε ακόμα και σε οίκο δημοπρασιών, αποδείχτηκε ότι ήταν θαλάσσιο αγγούρι, χωρίς να εξακριβωθεί ποιός ήταν αυτός εν τέλει που προσπαθούσε να εξαπατήσει.
Ο Ρασπούτιν κοιμάται στην καρδιά κάθε Ρώσου, φορώντας το αρχαίο προσωπείο του σαμάνου. Δεν αποτελεί το παρελθόν της Ρωσίας ούτε το μέλλον της. Αποτελεί κομμάτι από το παρόν της και την εικόνα της. Κάποιοι σήμερα βλέπουν αυτή τη χώρα με μαργαριταρένια δόντια και άλλοι με σάπια…
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: