Φρέσκα

Φασολάδα, η επιλεγόμενη…κλασική

υπό Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου

από το βιβλίο, ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ ήγουν ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Υλικά Συνταγής
  • 500 γραμ. μέτρια ξηρά φασόλια λευκά
  • 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες η ημιροδέλες
  • 2-3 ξηρά κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο με ρίζα χοντροκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας το χειμώνα φρέσκη το καλοκαίρι
  • 1 κ.γλ.  μπούκοβο η ένα κομμάτι καυτερή πιπεριά (προαιρετική δια το θέρος επιβαλλομένη το χειμώνα)
  •  ελαιόλαδο το αναλογούν
  • αλάτι κατ’ αρέσκειαν
Μουσκεύουμε τα φασόλια, αφού τα πλύνουμε από βραδύς σε νερό σπασμένο (ούτε κρύο ούτε ζεστό). Το πρωί χύνουμε το νερό και βράζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό (όχι παγωμένο) σε σιγανή φωτιά ως ότου φουσκώσουν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε. Έχομε ζεστό νερό στη φωτιά και ρίχνουμε τα φασόλια. Μόλς πάρουν βράσι χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μαλακώσουν καλά (χωρίς να έχουν σκάση), ρίχνουμε όλα τα χορταρικά, λίγο λάδι, το αλάτι και την ντομάτα. Κανονίζουμε ώστε όταν χυλώσουν τα φασόλια να έχουν βράση και τα χορταρικά. Αν τα φασόλια είναι πολύ βραστερά, τότε ρίχνουμε τα λαχανικά αμέσως μετά το σούρωμα.
Παραλλαγές
Γίνονται καθ’όμοιον τρόπον και χωρίς λάδι δι’ημέρες αλαδίας.
Γίνονται και λευκά, χωρίς δηλαδή τομάτα.
Γίνονται και με κρεμμύδια και μαιδανό. Τότε θέλουν λεμόνι.
Γίνονται και σχέτα λευκά (πιάζ). Τότε ρίχνουμε από πάνω λάδι, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίγανη, πιπέρι μαύρο και λεμόνι.
Αυτά τα τελευταία τα βράζουμε σε λιγότερο νερό, ώστε να πήξουν. Μπορούμε όμως και να τα σουρώσουμε, αλλά χάνουν τη νοστιμιά τους
Advertisements

1 Comment on Φασολάδα, η επιλεγόμενη…κλασική

  1. Και all time classic και comfort food και το εθνικό μας φαγητό και πες το όπως θες, αλλά με το κρύο είναι σούπερ!
    Παραλλαγή: επειδή δεν τρελαίνομαι για σέλινο, βάζω είτε μαϊντανό είτε ψιλοκομμένο κρητικό απάκι για πιο «παραδοσιακό» άρωμα. Σας καλημερίζω! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: