Φρέσκα

ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

της Έλενας Γεωργαλά

 

 

1978
Το κεφάλι βαρύ, τα βλέφαρα κλείνουν. Ο νους κολλημένος στο ίδιο πράγμα. Φέτος θα τον δεις. Μισοκοιμισμένη στον καναπέ αισθάνεσαι να σε σηκώνουν προσεκτικά, τυλιγμένη σε κουβέρτα. Νιώθεις σιγουριά σαν κάποιος να σε φυλάει. Στο κρεββάτι σου πια, βυθίζεσαι στον ύπνο μιας απροσδιόριστης ευτυχίας, και το πρωί ξυπνάς ακούγοντας «Ελενάκι σήκω! Ήρθε!».
Το όνομά σου υποκοριστικό, μοιάζει τόσο αθώο που σχεδόν μυρίζει γάλα. Υποκοριστικό τόσο μικρό σε μέγεθος, τόσο μεγάλο σε τρυφερότητα. Μεγάλο όσο και η Bi Βi Βo που σε περιμένει κάτω από το δέντρο με τα γεμάτα βαμβάκι κλαριά του.
1992
Τα υπάρχοντά σου. Δίσκοι βινύλιο, βιβλία – εικονίσματα, φοιτητικό δώμα, ένα χιλιοφορεμένο τζιν πετροπλυμένο. Έχεις τα πιο λίγα, αλλά κατά βάθος έχεις τα πιο πολλά. Μόνο που δεν το ξέρεις. Παρατεταμένα φιλιά που σε πάνε πέντε ορόφους πιο πάνω από τα εγκόσμια. Σαν να σου έχει αφαιρεθεί αναπάντεχα η βαρύτητα. Ότι βλέπεις, ότι αγγίζεις, μέχρι και οι κουραμπιέδες της μάνας σου, αποκτούν την άλω που προσδίδει στα πράγματα ο έρωτας.
«Πες, για πάντα, για πάντα…»
2005
Σβήνεις το φως και γδύνεσαι στο μισοσκόταδο. Το σώμα σου, που δεν το αναγνωρίζεις πια με τα παραπάνω κιλά του, ζητά ξεκούραση. Ο αριστερός μαστός πρέπει να αδειάσει, έχει αρχίσει να σε πονά. Είναι ήδη μεσάνυχτα. Δε δίνεις σημασία. Στην αγκαλιά σου ο κόσμος όλος, η μυρωδιά σου πάνγλυκης μητέρας. Από μακριά ακούγονται τα χαλκούνια της μεγάλης γιορτής.
Χρόνε μου, χρόνε μου καταδικέ μου! Ποιός είσαι εσύ? Εκεί που πάω να σε μάθω, και πάλι μου κρύβεσαι. Έλα να σε γνωρίσω. Να γνωρίσω τα φλουριά σου, τα φοινίκια του Αη Βασίλη σου και τις βαρυθυμιές σου. Όλα πάρτα μου, αλλά δώσε μου κείνο το γνώριμο και ταπεινό που τόσο έχω λαχταρήσει. Να τινάξω μπουμπούκι καταμεσής του χειμώνα. Και αν μου φέρεις μια ρυτίδα παραπάνω φέτος στα μάτια μου, πάρε μου τουλάχιστον μια από την ψυχή μου…
 
Άλλωστε συ γνωρίζεις, ότι στα μέρη τα δικά μας κάνει ότι ώρα γουστάρουμε, και άσε τα Γκρίνουϊτς να λένε…
Advertisements

1 Comment on ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

  1. Πραγματικα υπεροχο αρθρο!!!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: