Φρέσκα

το Μπραχάμι που φεύγει…ο Λάκης ο Αράπης

του Χρήστου Πιπίνη

Μια μικρή ιστορία με το Λάκη τον Αράπη.

Μας την είχε στημένη ο Λάκης. Λίγες μέρες πριν μέσα στο αυτοκίνητο γυρίζοντας χαλαροί κι’ ωραίοι από μια ημερήσια επίσκεψη στην Ανατολική Πελοπόννησο, η κουβέντα, άγνωστο πως, ήρθε στο Λάκη.

 

Τον θυμάσαι ρε Θανάση;
Αλλοίμονο! Ξεχνιέται τύπος σαν το Λάκη;
Που να βρίσκεται; έχω να τον δω πολλά χρόνια.
Ποιος ξέρει!
 Και να τα νέα του. Λίγες μέρες μετά, κρεμασμένο σε κολόνα το αγγελτήριο του μνημοσύνου του.

Όλως τυχαίως έπεσε πάνω του ο Θανάσης. Φυσικά θα πέρναγε στο ντούκου αν από κάτω από το κανονικό του όνομα Νικόλαος Χειλαδάκης, δεν υπήρχε το παρατσούκλι με το οποίο ήταν πασίγνωστος. ΛΑΚΗΣ – ΑΡΑΠΗΣ. Ακολουθούσαν  τα ονόματα της συζύγου, Άρτεμις (Άρτα) και των αδελφών Ελευθερίας και Ευάγγελου.
Η ζωή μας σε σχέση με το Μπραχάμι δεν είναι παρά ένα παζλ από πρόσωπα και και καταστάσεις. Ο Λάκης ο Αράπης ένα κομμάτι του παζλ που μας σημάδεψε γιατί ήταν μία από τις ωραίες φιγούρες της γειτονιάς. Καλόκαρδος, ιδιαίτερα ευφυής, ετοιμόλογος και απίθανος χιουμορίστας με αυτό το στυλ των κάπως περιθωριακών μεν, που καταφέρνουν όμως να γίνονται αποδεκτοί λόγω των αναγνωρισμένων προσόντων τους, από την ευρύτερη κοινότητα.
Η απώλεια του Αράπη μας συγκίνησε γιατί μαζί με το χαμό του νοιώσαμε και την απώλεια της γειτονιάς που μας ανάστησε. Για το Μπραχάμι που φεύγει μαζί με τους ανθρώπους του.
Πολλοί όταν μιλούν για περιθώριο εννοούν κάτι από τα κακομαθημένα των Εξαρχείων που εντάσσουν τους εαυτούς τους στον λεγόμενο «αντισυστημικό χώρο» επειδή πετάνε καμμία μολότοφ και σπάνε το περίπτερο κανενός μεροκαματιάρη.
Εις απάντηση όμως, το περιθώριο του Λάκη ήταν αυθεντικό, με τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς, τρόπων και γλώσσας. Παιδιά σαν τον Λάκη, αντισυμβατικοί, αυθεντικοί μάγκες που κράταγαν αποστάσεις από την υποκρισία της κοινωνίας που τα περιέβαλλε, αλλά έδιναν τη μάχη της ζωής με το δικό τους ανόθευτο και αξιοπρεπή τρόπο.
Ο Λάκης ο Αράπης (από το σκούρο του δέρματός του) σύχναζε αρκετά στο καφενείο της Μόσχας, δούλευε σαν οδηγός στην καθαριότητα και για ένα διάστημα, οδηγός του Δημάρχου Μπουκογιάννη…
ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…
Η αλήθεια είναι ότι με το Λάκη δεν είχαμε πολλά πολλά, τον γνωρίζαμε και μας γνώριζε βέβαια, συναντιόμαστε σε κάνα κουτούκι και τα ψιλολέγαμε, αλλά μέχρι εκεί. Το 1981 εποχή σεισμών και οξείας πολιτικοποίησης τόφερε ένα βράδυ και βρεθήκαμε συνπότες στο μπαρ Μαραμπού του Άκη του Ντίντα που βρισκόταν σ’ ένα  παλιό διώροφο ρημαδόσπιτο στην οδό Καλλιρόης. Μαζί με τον νεαρό ιστορικό, τότε ερευνητή Βασίλη, βρεθήκαμε χωρίς να το πολυκαταλάβουμε με το Λάκη  να κερνάμε αλλήλους ουίσκια.
Θες η εποχή που επέβαλλε το μικρόβιο της πολιτικοποίησης, θες οι κοινές Μπραχαμιώτικες καταβολές, φτάσαμε να συζητάμε από το μέλλον της Ανθρωπότητας, το παγκόσμιο γίγνεσθαι και το ζήτημα του φεμινισμού. Ο Λάκης στο φόρτε του έχοντας μπροστά του δύο, κατά την άποψή του, «σοβαρούς» συνομιλητές, δεν έβαζε γλώσσα μέσα. Με τον μοναδικό τρόπο που εκφραζόταν πεταγόταν από ένα θέμα στο άλλο, πότε για το αλάθητο των απόψεων Μπακούνιν – Μαλατέστα (Μαλαπέστα όπως τον έλεγε), μέχρι το πόσο μπαμπέσες είναι οι γυναίκες.
Εκεί που ξαναμμένος υποστήριζε ότι έπρεπε να καθαρίσουμε μια και καλή με τους μπουρζουάδες μας πλησίασε νεαρά φοιτήτρια και με ρώτησε αν είμαι ο ηθοποιός Θανάσης Μυλωνάς και βρίσκομαι στο μπαρ ιγκόγνιτο. Ο Λάκης που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τη σκηνή, περίμενε την απάντηση. Θέλοντας να πουλήσω μούρη στο Λάκη και να του δείξω ότι και μεις ρε παιδί μου είμαστε του συναφιού του, απήντησα «δηλαδή κοπέλα μου, μας είδες αλευρωμένους και μας λές Μυλωνάδες;» . Η φουκαριάρα χελωνιάστηκε και απομακρύνθηκε ενώ ήταν φανερή η έκπληξη στα μάτια του Λάκη πως δύο τύποι, μάλλον άβγαλτοι και ξενέρωτοι μιλάνε τη γλώσσα του. Πρέπει ν’ ανεβήκαμε στην εκτίμησή  του.
Η αλήθεια είναι ότι ο Λάκης χρησιμοποιούσε μία πλούσια ιδιόλεκτο, ένα μείγμα μάγκικης αργκό, με πολλές δικής του επινοήσεως λέξεις, ανάποδων εκφράσεων, τόσο απίθανων ώστε πολύ δύσκολα μπορούσες να κατανοήσεις με ακρίβεια τι εννοούσε. Για να μη φανούμε όμως παντελώς άσχετοι, κάναμε ότι καταλαβαίναμε για να μην ξεπέσουμε φυσικά στα μάτια του.
Και ενώ αυτά συνέβαιναν σε προχωρημένη ώρα, ξαφνικά το μπαρ άρχισε να κουνιέται μανιωδώς και να πέφτουν μπουκάλια και ποτήρια. Σεισμός! Μια μετασεισμική δόνηση στο ερείπιο του Μαραμπού και δη στον δεύτερο όροφο δεν το λες και καλαμπούρι. Αλλόφρονες οι θαμώνες και με τα ποτήρια στα χέρια τρέξαμε από την σκάλα κάτω στο δρόμο. Περάσαμε στο παρκάκι του Αγίου Παντελεήμονα και περιμέναμε να ηρεμήσει η γη, όπου μετ’ ου πολύ επανήλθε το κέφι μας και τελειώνοτας το ποτό που αρκετοί μερίμνησαν να το πάρουν μαζί τους στις σκάλες, επανήλθαμε απτόητοι πίσω στο μπαρ για να συνεχίσουμε.
Ο Βασίλης εντυπωσιασμένος από την εκρηκτική προσωπικότητα, του έθετε συνεχώς ερωτήσεις όπου ο Λάκης απαντούσε με άνεση και βεβαιότητες ειδικού, με τον δικό του πάντα αμίμητο τρόπο. Ο μετέπειτα πλέον κανονικός καθηγητής Βασίλης, με σκουντούσε πονηρά και έσκυβε ρωτώντας χαμηλόφωνα …τι είπε τώρα;…τι σημαίνει Σώτας;…τι λέει μωρέ την κάναμε τσέτουλα; και άλλα αναρρίθητα. Ο μόνος τρόπος να παρακολουθήσεις τον καταιγιστικό τρόπο του Λάκη ήταν στο περίπου. Λίγο από τα συμφραζόμενα, λίγο από τις φτωχές μας γνώσεις, προσπαθούσαμε ν’ ακολουθήσουμε και να κατανοήσουμε την ελλειπτική σκέψη του.
Ξημέρωνε όταν αποφασίσαμε να γυρίσουμε σπίτια μας. Γεμάτοι από γνώσεις και αλκοόλ μόνοι και χωρίς γυναίκα γιατί στη Μπραχαμιώτικη μαγκιά μας επάνω, αποπήραμε το φοιτητριάκι που τόσο γλυκά μας προσέγγισε, αναρωτιόμασταν τι άραγε να κουβέντιαζαν εν ώρα δουλειάς ο Δήμαρχος Μπουκογιάννης με το Λάκη. Και τι δε θα δίναμε να είμασταν παρόντες.

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: