Φρέσκα

Μουσικά σχόλια…5 – Ludwig Van Beethoven – Τα τρία πιο δημοφιλή Σολ της μουσικής

του Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, που δεν γνωρίζει ότι ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της λεγόμενης κλασσικής μουσικής. Το όνομα του και μόνο αποτελεί σύμβολο, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ακούσει ούτε μία νότα από τις συνθέσεις του. Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1770. Στο ενεργητικό του έχει εννέα ολοκληρωμένες συμφωνικές συνθέσεις εκατοντάδες κονσέρτα, σονάτες αλλά και όπερες.

Η συμφωνία αριθμός πέντε του Μπετόβεν, είναι η πλέον γνωστή αλλά και άγνωστη συγχρόνως. Αυτό συμβαίνει διότι, όλοι μα όλοι είναι σε θέσει να αναγνωρίσουν την είσοδο στην εισαγωγή του πρώτου μέρους που αποτελεί και το βασικό μοτίβο της όλης συμφωνίας, αλλά λίγοι γνωρίζουν σε ποιον ανήκει και τι συμβολίζει.

Η σύνδεση είναι γραμμένη σε Ντο μινόρε, αλλά η εισαγωγή γίνεται με τρία χαρακτηριστικά Σολ. Η νότα Σολ είναι η πέμπτη νότα της δεσπόζουσας ντο. Στην μουσική είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται οι πέμπτες νότες ως μορφή έμφασης στο ηχητικό σύνολο. Οι περισσότεροι λοιπόν, θα έχουν ακούσει κάποια στιγμή της ζωής τους το χαρακτηριστικό ¨σολ – σολ – σολ – ντο¨ της εισαγωγής.

Η συμφωνία αυτή ονομάστηκε η «Συμφωνία της Μοίρας», διότι το μοτίβο της σύνδεσης παραπέμπει στα κτυπήματα της μοίρας στις ζωές των ανθρώπων. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο συνθέτης, για το δημιούργημα του, όταν ρωτήθηκε γιατί επαναλαμβάνεται το αρχικό μοτίβο σχεδόν σε όλα τα μέρη, είπε: «διότι έτσι κτυπάει η μοίρα την πόρτα». Αποτελείται από τέσσερα μέρη που εξελίσσονται διά μέσου της βασικής φόρμας σε κορώνες σε Μι μινόρε δίνοντας μια επιβλητικότητα που είναι σε πλήρη αρμονία με τον όγκο της συμφωνικής και το ξέσπασμα των εγχόρδων.

Η μοίρα και το πεπρωμένο είτε στην Γερμανία του 1770, είτε στην Ελλάδα του τότε και του σήμερα, είναι ανελέητη και κτυπάει άλλοτε δυνατά και άλλοτε χαλαρά επηρεάζοντας τις ζωές μας και την εξέλιξη μας. Ακούγοντας την συμφωνία αριθμό 5 του Μπετόβεν είναι δύσκολο να μην επηρεαστείτε και να μην νιώσετε τις δονήσεις των κτυπημάτων από τα τρία δημοφιλή σόλ.

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: