Φρέσκα

Βγείτε απ΄ το σπίτι… για μια επίσκεψη στη γη των προγόνων μας

Καιρός σχεδόν ανοιξιάτικος, μόνο που, τι κρίμα, σταμάτησαν οι ψεκασμοί!
Μέθανα

τιμής ένεκεν στον Κώστα Δήμα

Μέθανα: Για όσους δεν γνωρίζουν, οι πρώτοι έποικοι του Μπραχαμίου ήσαν Μεθενίτες. Άνθρωποι τραχείς, όπως ο τόπος τους, δουλευταράδες που πέρνανε την πέτρα και τη στύβανε, Αρβανίτικης καταγωγής που ξενιτεύτηκαν για να δουλέψουν κολίγοι στο κτήμα του Γερουλάνου. Μετά στέριωσαν, πήραν δική τους γη στο χωρίον Μπραχάμιον, πρόκοψαν δημιούργησαν το δικό τους συνοικισμό, τον Άγιο Δημήτριο. Προτείνουμε τα Μέθανα για μια διήμερη εκδρομούλα. Τόπος που θυμίζει έντονα το σκηνικό από την ταινία του Τζον Μπούρμαν “Όταν ξέσπασε η βία”. 

Έχουμε και λέμε: Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ιστορικό ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700 στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Τα Μέθανα είναι και πλούσια από προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Το 1990 βρέθηκε ένα ιερό της μυκηναϊκής εποχής κοντά στην λουτρόπολη. Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Ακόμα στα Μέθανα βρίσκεται το σπήλαιο των Μεθάνων το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Δημήτριο Αναργ. Τριανταφύλλου και τον Βασίλειο Τριανταφύλλου (και δύο που ήταν έξω από το νερό) στις 13 Ιανουαρίου το 1973 ονομάστηκε “σπήλαιο των Περιστεριών” και βρέθηκε στην περιοχή Στενό. Το μήκος του είναι 250 μέτρα και χωρίζεται με τρεις θαλάμους.

Η μικρή τους απόσταση από τον Πειραιά (ούτε μία ώρα με το δελφίνι) κάνει τα Μέθανα ιδανικό κοντινό προορισμό είτε για ένα χαλαρό σαββατοκύριακο, είτε για ολιγοήμερες φυσιολατρικές και χαμηλών τόνων διακοπές. Γνωστά από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές τους, εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλή λουτρόπολη, η οποία όμως έχει να προσφέρει στον επισκέπτη αρκετές παραπάνω επιλογές. Πεζοπορία στα μονοπάτια του ηφαιστείου, κολύμπι, ψάρεμα ή θαλάσσιες δραστηριότητες σε κατάφυτες παραλίες, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε ψαροχώρια είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να απολαύσει κανείς σε αυτή τη χερσόνησο του Αργοσαρωνικού. Ανεβείτε στον κρατήρα του ηφαιστείου και θαυμάστε την υπέροχη θέα. Επισκεφθείτε τις δύο ιαματικές εγκαταστάσεις στους Αγίους Αναργύρους και στον Άγιο Νικόλαο και εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των πηγών τους. Θα βρείτε απλά καταλύματα, ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και ζαχαροπλαστεία με τοπικά γλυκά (must τα αμυγδαλωτά ), ενώ η τοποθεσία προσφέρεται για όμορφες εκδρομές είτε προς τα ενδότερα της Πελοποννήσου είτε στον Αργοσαρωνικό.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: