Φρέσκα

Προσέγγιση στην εικαστική τέχνη…pop art

Ρόι Λίχτενσταϊν (1923-1997), WHAAM!, 1963

Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων έργο, αποτελούμενο από δύο ενωμένα κομμάτια. Είναι ένα δίπτυχο. Παρουσιάζει τη στιγμή της κατάρριψης ενός εχθρικού αεροπλάνου από ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.
Η εικόνα συμπληρώνεται από ένα κείμενο που γράφει: «Άνοιξα πυρ και μπροστά μου οι πύραυλοι φώτισαν τον ουρανό». Ο Λίχτενσταϊν ονόμασε τον πίνακα WHAAM! χρησιμοποιώντας μια λέξη η οποία μιμείται ήχο (ηχομιμητική).
Ο Ρόι Λίχτενσταϊν, γεννημένος το 1923, είναι ο πιο ηλικιωμένος από τους καλλιτέχνες της αμερικάνικης pop art, με προεξάρχοντα τον Άντι Γουόρχολ, ο οποίος και μεγάλο μέρος της φήμης του το οφείλει στις κινηματογραφικές του δημιουργίες.
Οι καλλιτέχνες της ποπ-αρτ ήθελαν να κάνουν τέχνη που να απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα. Αντλούσαν στοιχεία από τα λαϊκά περιοδικά, τα κόμικς, τις διαφημίσεις, τις εφαρμοσμένες τέχνες. Τα θέματά τους ήταν αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως φορέματα, τρόφιμα κ.α. Επηρεάστηκαν από τον σουρεαλισμό και τον ντανταϊσμό και εξέφρασαν το βιομηχανικό περιβάλλον και τον καταναλωτισμό.
O Λίχτενσταϊν ξεκίνησε το 1951 να ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη, ζωγραφίζοντας καουμπόι και Ινδιάνους με μοντέρνα τεχνοτροπία. Το 1960 ζωγράφισε τον Μίκυ-Μάους για τα παιδιά του και από τότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για τα κόμικς. Στους πίνακές του, που είναι φτιαγμένοι με το ύφος και τους ήρωες των κόμικς, επικρατούν τα λαμπερά χρώματα. Η έκθεση των έργων του το 1962 στη Νέα Υόρκη εντυπωσίασε τόσο, ώστε ήταν ο πρώτος Αμερικανός που προσκλήθηκε να εκθέσει έργα του στην Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: