Φρέσκα

Βγείτε απ’ το σπίτι…για χειμερινές αποδράσεις στα κοντινά Δερβενοχώρια

Ωραία αξιοθέατα, υπέροχες διαδρομές, καταπληκτική φύση και κανονικά χωριά…δίπλα μας!

Μέσω Αττικής Οδού με κατεύθυνση από Ελευσίνα προς Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου, βγαίνουμε στην έξοδο 2 για Θριάσιο-Μαγούλα και αμέσως στην ανηφόρα της εξόδου αριστερά για το εργοστάσιο των τσιμέντων ΤΙΤΑΝ (λεωφόρος Δερβενοχωρίων). Μετά προχωρούμε όπως μας πάει ο δρόμος και φτάνουμε μέσω στροφών σε Στεφάνη – Σκούρτα – Πύλη (χωριά του συμπλέγματος Δερβενοχωρίων),

Μέσω Αγίων Αναργύρων φτάνουμε Χασιά (Φυλή) και προχωρούμε ευθεία τον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς Μονή Κλειστών. Στη διασταύρωση κάνουμε αριστερά (δεξιά πηγαίνει για τη Μονή Κλειστών) και μέσω ωραίων στροφών και καταπληκτικής διαδρομής (αποτελούσε ε.δ. του Αττικού Ράλυ) φτάνουμε στη διασταύρωση που δεξιά πηγαίνει για Σκούρτα – Πύλη και αριστερά για Στεφάνη…

Τα Δερβενοχώρια, είναι ένα σύνολο πέντε χωριών που εκτείνονται  δυτικά της Πάρνηθας και  ανήκουν στην  διοικητική και πληθυσμιακή δομή του νομού  Βοιωτίας . Βρίσκονται ακροβολισμένα σε ένα γραφικό και  γεμάτο  έντονα χρώματα  οροπέδιο, σε υψόμετρο περίπου 530  έως 570 μέτρων , καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 40 χιλιάδων στεμμάτων. Το οροπέδιο περικλείεται κυκλικά από βουνοκορφές, ανατολικά εκτείνεται  ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας  ως τα όρια του Δρυμού της , σε υψόμετρο  1415 μέτρα , ανατολικά βρίσκεται η προέκταση του όρους Κιθαιρώνα με το  όρος Πάστρα στα 1100 μέτρα, νότια το μεγάλο βουνό με 890 μέτρα και βόρεια το Ρόκανι και η  κορυφή μάλια Μουλίθι με 700 μέτρα περίπου.

Σε αυτό το οροπέδιο περνούσαν και κατά την αρχαιότητα οι συντομότεροι δρόμοι για την Αθήνα , ο πρώτος που οδηγούσε από Φυλή και Δερβενοχωρια  στην Θήβα και ο δεύτερος,  που συνέδεε δια μέσου Κοκκινιού ,  τον  Ισθμό και την Ελευσίνα ,  με την Τανάγρα και  την Εύβοια . Αυτό το διάβα ,  αυτό  ακριβώς το Πέρασμα (Δερβένι), κλήθηκαν οι Δερβενοχωρίτες, να κατοικήσουν και να  υπερασπίσουν σε όλες τις χρονικές στιγμές της αρχαιότητας, έχοντας μάλιστα ως μοναδικό προνόμιο, καθεστώς αυτονομίας και αυτοδιοίκησης κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Το οροπέδιο κατοικήθηκε αδιαλείπτως σε όλες τις χρονικές φάσεις της αρχαιότητας ως σήμερα . Στα Γεωγραφικά μας όρια , βρισκόταν το ομηρικό πόλισμα Ετεωνός , η Σκάρφη, ο Σκώλος, η Ευνοστιδες, η Μελαινές και η αρχαία Πανακτία. Επίσης τόπος με πλούσια χριστιανική παράδοση και πλήθος μνημείων που μαρτυρούν το πέρασμα από εδώ, Αγίων όπως ο Όσιος Μελέτιος, ο Όσιος  Νίκων ο «Μετανοείτε», ο Αι Γιάννης ο Καλοκτένης  και ο Όσιος Κλήμης ο εν Σαγματά.

Μπορεί ακόμη  να χαρεί όλες τις υπέροχες και μαγευτικές διαδρομές  και τα πανέμορφα  τοπία,  με τα πόδια η το αυτοκίνητο,  μέσα στο απέραντο πευκόφυτο δάσος που απλώνεται,  με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, να διαβεί μέσα σε υπέροχες ορεινές  χωμάτινες διαδρομές και χαράδρες και να δει τα διάφορα σπηλαιο- βάραθρα της περιοχής μας.

Επίσης στα χωριά,  ο επισκέπτης σήμερα ,  θα εντυπωσιαστεί  από τις πολλές ταβέρνες με τους πλούσιους ντόπιους  μεζέδες ,τα  παραδοσιακά εδέσματα  και  τα εγχώρια  προϊόντα  που πωλούνται στο  παζάρι που γίνεται κάθε Κυριακή.

Πληροφορίες, πηγή:http://www.dervenoxoria.gr/ta-dervenoxoria

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: