Φρέσκα

Φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου…Ρενέ Χιγκίτα

από Black Kat
Το παρατσούκλι του είναι” El Loco “που σημαίνει ο ” τρελός”. Πραγματοποίησε ένα από τα εκπληκτικότερα ποδοσφαιρικά κόλπα όλων των εποχών, σε ένα φιλικό της Κολομβίας με την Αγγλία που ονομάστηκε ”η κλωτσιά του σκορπιού”. Ο φλεγματικός σχολιαστής, με τον βρετανικό αξεπέραστο τρόπο σχολίασε: «Παναγία μου! Έχετε δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή σας από έναν τερματοφύλακα;» .

Η ζωή του Ρενέ Χιγκίτα είναι γεμάτη απο μπάλα, ναρκωτικά,γυναίκες και σκάνδαλα (φυλακίστηκε το 1993 για συμμετοχή σε απαγωγή), ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «είμαι ένας ποδοσφαιριστής, δεν ήξερα τίποτα για τους νόμους περί απαγωγής».Ο Χιγκίτα γεννήθηκε στην απόλυτη φτώχεια, τον Αύγουστο του 1966, τον ανατρέφει η γιαγιά του, ενώ η άγαμη μητέρα του πέθανε νωρίς.
Όλα ήταν δυσοίωνα για εκείνον και ο Κολομβιανός αστέρας δύσκολα φαινόταν ότι θα είχε την ευμένεια της τύχης και των Θεών. «Το ποδόσφαιρο είναι ο ένας τρόπος να βγεις από το αδιέξοδο ,ο άλλος είναι τα ναρκωτικά».Στην καριέρα πέτυχε 44 γκολ, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η επιθυμία του να παίζει ως λίμπερο. Σε αυτόν στηρίχτηκε και το τακτικό πλάνο της εθνικής Κολομβίας. Ήταν ένα σχέδιο που το πλήρωσε η Κολομβία, όπως το περίφημο σφάλμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, όπου ο Μιλά του κλέβει την μπάλα και σκοράρει.(και κάπου εκεί τελείωσαν όλα για τον Χιγκίτα).
Ο κόουτς Ματουράνα είχε δηλώσει: «δεν θυμώσαμε, επειδή είχε εκφράσει την κολομβιανή ψυχή.Η εθνική Κολομβίας ήταν άλλη ομάδα με τον Χιγκίτα. Η ικανότητά του να παίζει με την μπάλα στα πόδια μακριά από το τέρμα έδινε την τακτική πολυτέλεια να ανεβάζει τις γραμμές και να δίνει ουσιαστικά αριθμητικό πλεονέκτημα.Η καινοτομία μπορεί να συγκριθεί τακτικά και στρατηγικά με τον Άγιαξ του 1974. Κοινώς ο Ρενέ  Χιγκίτα έπαιζε μπακότερμα στο υψηλότερο επίπεδο. Τον Ιανουάριο του 2010 κρέμασε τα γάντια του σε ένα αποχαιρετιστήριο παιχνίδι όπου μάλιστα δοκίμασε για τελευταία φορά την κίνηση του σκορπιού.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: