Φρέσκα

ΕΝ ΠΛΩ…το συγκρότημα θρύλος

Οι “Εν Πλω” δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1985 με βασικούς πυρήνες το Ντίνο Σαδίκη (ex “Μαύρα Τηγάνια”) και το Δήμο Ζαμάνο. Ξεκίνησαν τις πρόβες στο σπίτι του Ζαμάνου στου Γκύζη, μαζί με τους Μιμή Καφούσια μπάσο και Ρεγγίνα Μακρή στα φωνητικά. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo το ’87, με δέκα κομμάτια ηχογραφημένα σε τετρακάναλο. Το demo αυτό δόθηκε σε κάποιους φίλους και δισκογραφικές. ‘Οταν τους έγινε όμως πρόταση από μια δισκογραφική εταιρεία η μπάντα είχε ήδη διαλυθεί.
Το ’88 οι Σαδίκης και Ζαμάνος ξαναφτιάχνουν τη μπάντα με νέο μέλος τον Κώστα Καλογήρου στα τύμπανα. Μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το δίσκο “Εν Πλω”, ο οποίος κυκλοφόρησε το ’89 από την “Penguin” σε χίλια αντίτυπα. Στη σύνθεση της μπάντας προστέθηκαν στο μπάσο ο Φίλιππoς Αθανασίου (ο δικός μας παραγωγός του imaginistes radio,“Φέλεπ”) και δεύτερη κιθάρα ο Φώτης Παπαδόπουλος. Με αυτή τη σύνθεση έδωσαν και τις δύο μοναδικές τους συναυλίες. Τη στάση τους αυτή εξήγησε ο Σαδίκης σε μια σπάνια συνέντευξη στο φάνζιν “Χωρίς Κανόνα”: “…δεν μας απασχολούσαν οι συναυλίες και πολύ περισσότερο οι συνεντεύξεις και η δημοσιότητα… η μουσική τα λέει όλα”. Λίγο αργότερα το συγκρότημα ηχογραφεί πέντε παλιά τραγούδια σε remix με σκοπό την κυκλοφορία ενός δωδεκάιντσου, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, παρά μόνο δοκιμαστικά, άτιτλο και χωρίς εξώφυλλο σε δέκα αντίτυπα.
Η επόμενη δουλειά των “Εν Πλω” ήταν ένα εφτάιντσο που κυκλοφόρησε με το τρίτο τεύχος του fanzine “Στις Σκιές του Β’ 23”, με τίτλο “Αντιλαλούν οι Φυλακές” και είχε δύο τραγούδια. Μετά από λίγο καιρό το συγκρότημα διαλύεται. Από τη μπάντα είχαν περάσει και οι Χρήστος Πολίτης στα τύμπανα και Στράτος Αλοίμονος στα πλήκτρα.
Το ’95 κυκλοφόρησε η συλλογή “Act up-Εν τούτω Νίκα” της “FM Records” όπου συμμετείχαν με το τραγουδι “421”. Μερικά τραγούδια των “Εν Πλω” κυκλοφόρησαν το ’94 σε ένα δίσκο που έβγαλε ο Σαδίκης μόνος του με τίτλο “Μολυβένιες Ιστορίες”, από το “Μύλο” Θεσσαλονίκης.
‘Αλλα τρία τραγούδια τους, της περιόδου ’87 ως ’90, κυκλοφόρησαν από την “Tsalapetinos Productions”, τη δισκογραφική του “Μύλου”, σε ένα εφτάιντσο με τίτλο “Και Λοιπόν Τι;”. Αργότερα οι Χρήστος Πολίτης, Μίμης Καφούσιας και Στράτος Αλοίμονος έφτιαξαν τους “Επόμενη Κίνηση”. Ο Δημόκριτος Ζαμάνος ασχολήθηκε με την εγχώρια παραδοσιακή μουσική και το Δεκέμβριο του ’98 έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο Σαδίκης συνέχισε να συνθέτει αλλά και ως ραδιοφωνικός παραγωγός στη Θεσσαλονίκη. Το ’05 κυκλοφόρησε το cd με τίτλο “Το γέλιο των πολλών”.
Οι Εν Πλω είναι συγκρότημα θρύλος. Εξαφανίστηκαν πριν καλά-καλά εμφανιστούν στα τέλη του ’80, κι όμως αποτελούν για πολλούς σημείο αναφοράς για το ελληνόφωνο – και γενικότερα το ελληνικής προέλευσης – ροκ. Όταν τα 1000 αντίτυπα του “Εν Πλω” εξαντλήθηκαν, δεν εκμεταλλεύτηκαν τις πολύ καλές κριτικές στον τύπο και δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται να τυπώσουν περισσότερα. Κι ακόμη, δεν τους απασχολούσαν οι συναυλίες.
Η μουσική των Εν Πλω είναι περισσότερο “ελληνική” και πρωτότυπη από άλλα γκρουπ που έδρασαν εκείνη την εποχή, τα στοιχεία ελληνικής παράδοσης, όπως κλαρίνα και απόηχοι ρεμπέτικου, είναι πρωτοτυπία. Οι στίχοι αληθινοί, και στα Ελληνικά. Λίγο κλειστοφοβικοί ίσως, απαισιόδοξοι. Η ερμηνεία του Σαδίκη ήταν παθιασμένη αλλά καθόλου “δήθεν” ή στημένη. Η παραγωγή καλύτερη από άλλες εγχώριες της εποχής. Η δισκογραφία τους ήταν πολύ περιορισμένη. Κυκλοφόρησαν έναν μόνο δίσκο, το “Εν Πλω” το 1989.

Πηγή: http://www.anexartisi.gr/enplw/enplw.htm

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: