Φρέσκα

Προσέγγιση στην εικαστική τέχνη

Λουίς Εουχένιο Μελέντεθ, Νεκρή φύση με σολομό και λεμόνι, 1772

Ο πίνακας βρίσκεται στο μουσείο Πράντο, στη Μαδρίτη και εντάσσεται σε μια σειρά πινάκων νεκρής φύσης, περίπου 100, που ζωγράφισε ο Μελέντεθ τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, μετά το 1759.
Ο Μελέντεθ καταγόταν από οικογένεια ζωγράφων, ο πατέρας του, ο θείος του, ο αδελφός του και οι 2 αδελφές του ήταν ζωγράφοι επίσης. Ο πατέρας του, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Μαδρίτης, μετά από μια διαφωνία, αποβλήθηκε από αυτή, μαζί με τον γιο του που μαθήτευε εκεί.
Ο Μελέντεθ έφυγε για τη Ρώμη για να συνεχίσει τις σπουδές του. Όταν γύρισε στη Μαδρίτη προσέφυγε στο παλάτι δύο φορές, για να γίνει επίσημος ζωγράφος της αυλής, αλλά απορρίφθηκε. Στράφηκε στην αποτύπωση των πινάκων νεκρής φύσης, για λόγους βιοπορισμού. Πέθανε φτωχός.
Το εξαιρετικό του ταλέντο φαίνεται στην υφή και την αίσθηση του υλικού, ιδιαίτερα στη σάρκα του σολομού, στη διαφορά ανάμεσα στα σκεύη και τη λεία φλούδα του λεμονιού. Η ακίνητη σύνθεση, διαθέτει βάρος και μια σιωπηλή πυκνότητα. Εξισορροπείται και ζωντανεύει με το χρώμα και το φως και έχει μια διαρκή, έντονη γοητεία.

Επιλογή έργων – Επιμέλεια κειμένων Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: