Φρέσκα

Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής…31 – ρούφα το μπαλάκι σου!

γράφουν οι black Kat & Tiny Tin

 • apo black kat
Το δικό μας ποδοσφαιράκι ήταν ξύλινο,ήθελε πολύ μαγκιά για να σφίξεις το μπαλάκι,ταχύτητα στην προσποίηση και φυσικά πολλά δεκάρικα μέχρι να μάθεις να σφίγγεις σωστά.Οι καλοί παίχτες δήλωναν  εκ των προτέρων σε πια γωνία θα έστελναν το μπαλάκι. Απαγορεύονταν το κοκορέτσι ( όταν γυρνούσες γρήγορα  την πεντάδα  και έκανες σουτ με αυτή) και το μπανιστήρι (επίθεση από τους δύο ακραίους ) τα γκολ δεν μετρούσαν και έχανες το μπαλάκι.

 

Ο συμπαίκτης ήταν σημαντικός παράγοντας στο δικό μας ποδοσφαιράκι αφού ως γνωστόν η νίκη ξεκινάει από την καλή άμυνα.Τα σίδερα λυγίζανε για το σωστό σφίξιμο, σχολαστικό καθάρισμα της λαβής από τον ιδρώτα και το μόνο που έμενε να ακουστεί ήταν αυτός ο μαγικός ήχος που έκανε το μπαλάκι όταν έμπαινε στο τέρμα…Ρούφα το μπαλάκι σου και κέρνα τους  φραπέδες κορόιδο!
 • η ήττα ήταν αβάσταχτη.
 • από Tiny Tin
 • Τα Σφαιριστήρια στο Μπραχάμι
  Ιστορικά παιχνίδια γύρω από το ξύλινο γήπεδο έχουν λάβει χώρα και στα ιερά χώματα του Μπραχαμίου. Μια λαϊκή συνοικία όπως τούτη δω, δε θα μπορούσε φυσικά να μη έχει τους δικούς της χώρους και τους δικούς της πρωταγωνιστές που δόξασαν το ευγενές αυτό σπορ.
 • Λέσχη ΠΑΟ Αγ. Δημητρίου με διαχειριστή την μορφή που άκουγε στ’ όνομα Μπάρμπα Τάσος. Πέριξ της Πλατείας σε διαφορετικά κατά καιρούς σημεία, ο χώρος του Μπάρμπα Τάσου γαλούχησε γενιές Αρρένων (για κορίτσια, ούτε θηλυκή γάτα) και δημιούργησε ινδάλματα αναδεικνύοντας ταλεντάρες που ξεπέρασαν με τη φήμη τους τα σύνορα της μικρής μας Πόλης.
 • Χώρος Πολιτισμού που αντιμετωπιζόταν όμως εχθρικά ως κακή επιρροή και διαφθοράς των ηθών κυρίως για τους νεαρούς θαμώνες που σύχναζαν εκεί.Οι εντολές από το Σχολείο ήταν αυστηρές. Όποιος θεαθεί σ’ αυτούς τους αμαρτωλούς χώρους, κινδύνευε με αποβολή,  επίσης από πολλούς γονείς που συνιστούσαν την αποφυγή των επισκέψεων και φυσικά από την Αστυνομία, η οποία δεν παρέλειπε να επισκέπτεται το (τους) χώρο (ους) για έλεγχο ταυτοτήτων ώστε να διαπιστώσει την νομιμότητα και την ηλικία των επισκεπτών. Στο συγκεκριμένο “χώρο ψυχαγωγίας της Λέσχης”, ο οποίος διέθετε και πολύ ωραίο Rock – Ola τζουκ μποξ με επιτυχίες της εποχής (εκεί σπαταλήσαμε πολλές δραχμούλες στη Γ14 θέση που αντιστοιχούσε  στο Venus των Shocking blue ) όπου ο υπεύθυνος του χώρου, Μπάρμπα Τάσος, όφειλε να έχει το νου του ώστε οι επισκέπτες να καλύπτουν το όριο ηλικίας και να τηρεί την τάξη για να μην υπάρχουν τσακωμοί και παρεκτροπές μεταξύ των θαμώνων. Στην περίπτωση που η Αστυνομία ανακάλυπτε κανένα “ανήλικο” επενέβαινε και διευθετούσε με μειλίχιο τρόπο το ζήτημα,  έβγαζε δε κατά κανόνα “λάδι” τον παρανομούντα λέγοντας ότι το παιδί παίζει στα τσικό της ομάδας και μόλις πέρασε από τη Λέσχη για να μάθει την ώρα της προπόνησης!
 • Πολλοί και διάφοροι απετέλεσαν τ’ αστέρια στο ποδοσφαιράκι αλλά και στο μπιλιάρδο που λειτουργούσε παράλληλα. Όσο μας  βοηθά η μνήμη μας, αναφέρουμε μερικούς από τους παλιότερους, το Νίκο Σπυρόπουλο (Ψαρά), τους αδελφούς Γ. και Τ. Κοτζιά (σπεσιαλίστας μαζί με τον κολλητό του Γ. Φουρλάνο και στο μπιλιάρδο) καθώς και στο νεώτερο Μπάμπη (;) του οποίου η φήμη είχε ξεπεράσει τα τοπικά σύνορα, χάρις στη συμμετοχή του σε Διασυνοικιακά τουρνουά, κυρίως στη γειτονική Ν. Σμύρνη.
 • Αναφέρουμε επίσης ότι τα ποδοσφαιράκια είχαν την τιμητική τους και στο πανηγύρι του Αγ. Δημητρίου, όπου στα ελεύθερα οικόπεδα πέριξ του σημερινού Δημαρχείου μέσα στις κούνιες και τα λούνα παρκ ετοποθετούντο ποδοσφαιράκια προς μεγάλη χαρά κυρίως των πιτσιρικάδων που μπορούσαν να παίζουν ελεύθερα χωρίς το μπαμπούλα της Αστυνομίας.
 • Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις αναμνήσεις σας, φωτογραφίες, και οτιδήποτε αφορά εκείνη την εποχή.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: