Φρέσκα

Το Πολυτεχνείο και οι…Μπραχαμιώτες

του Χρ. Πιπίνη

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε αναμφίβολα την κορυφαία αντιστασιακή πράξη ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Ενός βδελυρού, αποκρουστικού   καθεστώτος  που κατάφερε ν’ ανατρέψει με μεγάλη ευκολία μια ιδιαίτερα εύθραστη Δημοκρατία και να επιβάλλει μια αυταρχική και αντιαισθητική  μορφή   διακυβέρνησης από συνωμότες άξεστους Αξιωματικούς  του Ελληνικού Στρατού.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να ερμηνεύσουμε και να φωτίσουμε το γεγονός της εξέγερσης. Υπάρχουν εκατοντάδες, για να μην πούμε χιλιάδες (σε βαθμό κακουργήματος ) αναλύσεις και εκτιμήσεις από κόμματα, διανοούμενους, απλούς ανθρώπους αλλά  και πρωταγωνιστές…Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι ανάμεσα στις νηφάλιες, προσεκτικά διατυπωμένες απόψεις, κυριαρχούν οι  προσαρμοσμένες στην οπτική της πολιτικής θεώρησης των κομμάτων και των προσώπων που τις εκφράζουν. Είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό, μιας και η ερμηνεία της ιστορίας και των γεγονότων που την συνθέτουν,  όσο και να θέλει να είναι αντικειμενική δεν παύει να επηρεάζεται από την πολιτική θέση, τα “πιστεύω” και τις αξίες του καθένα.

Σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι να μεταφέρει κάτι από το κλίμα της εποχής του Πολυτεχνείου και να διασώσει μερικά σημαντικά, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία και ντοκουμέντα μέσα από προσωπικές αφηγήσεις φίλων Μπραχαμιωτών που έζησαν από τα μέσα την κατάληψη του Πολυτεχνείου τις τρείς κρίσιμες μέρες πριν την βάρβαρη εισβολή των τανκς και του στρατού με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Είναι δύσκολο ένας σημερινός πολίτης να κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει,  η περίοδος της Χούντας  στις σχέσεις των ανθρώπων.  στην ενημέρωση, στην ελευθερία της έκφρασης και της προσωπικής σου γνώμης. Το καθεστώς τρομοκρατίας κυριαρχούσε . Ζόφος, , καχυποψία, χαφιεδισμός! Οι χαφιέδες και οι μυστικοί αστυνομικοί κυκλοφορούσαν  παντού και ανά πάσα στιγμή μπορούσες να βρεθείς στο κρατητήριο η ακόμα χειρότερο εξόριστος σε κάνα νησί, αν σου ξέφευγε μια φράση που καταφερόταν εναντίον του καθεστώτος. Οι συζητήσεις γινόντουσαν πάντοτε σε ελεγχόμενο περιβάλλον και μεταξύ φίλων όπου υπήρχε τυφλή εμπιστοσύνη. Τα τότε ΜΜΕ, η  πρωτόγονη δηλαδή τηλεόραση , οι εφημερίδες  τα περιοδικά και το ραδιόφωνο  ήσαν απόλυτα ελεγχόμενα από το καθεστώς, ενώ  κάθε είδηση που έβγαινε προς τα έξω ήταν φιλτραρισμένη.

Ακόμα και τα τραγούδια που έπαιζαν οι επίσημοι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ήσαν λογοκριμένα και εναρμονισμένα στην αισθητική των καραβανάδων. Ο γράφων, εκείνη την εποχή υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο εξωτικό Κιλκίς όπου ενώ στην Αθήνα λάμβαναν χώρα  τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η μοναδική πληροφόρηση του  ήσαν κάποια γράμματα (τα οποία ανοίγονταν προληπτικά από υπηρεσία του Στρατού και λογοκρίνονταν) που στέλνονταν από κολλητούς φίλους και μιλούσαν με υπονοούμενα και Σιβυλλικούς χρησμούς για τα δραματικά γεγονότα και τις εκτιμήσεις τους για τις πιθανές εξελίξεις 

Γενικότερα πάντως οι πιο έγκυρες πληροφορίες για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και κάποιο αντιστασιακό έντυπο υλικό αλλά και μαγνητοταινίες με μουσική και τραγούδια, κυρίως του Θεοδωράκη,  προέρχονταν  από φίλους που σπούδαζαν στο εξωτερικό. Υπήρχαν και οι οι εκπομπές  έγκυρων ραδιοφωνικών σταθμών του εξωτερικού που εξέπεμπαν από τα βραχέα κύματα.

Στην παραπάνω φωτογραφία εικονίζεται ο Μπραχαμιώτης Θανάσης Θεοδωρόπουλος. Ο φωτορεπόρτερ ζήτησε απ’ τον εικονιζόμενο να γυρίσει το πρόσωπό του απ’ την αντίθετη κατεύθυνση για ευνόητους λόγους. Η φωτό αποτέλεσε μια από τις εμβληματκές εικόνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και εμφανίσθηκε σε διάφορες κατά καιρούς αφιερωματικές εκδόσεις. Είναι από το Αρχείο του Γιάννη Παπακωνσταντόπουλου , τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η παρουσία νεαρών Μπραχαμιωτών στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από τις μαρτυρίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ήταν ολιγάριθμη. Φυσικά μέσα στο χάος που επικρατούσε πιθανόν να υπήρξαν περισσότερα άτομα που συμμετείχαν από αυτά που αναφέρουμε παρακάτω και να μην έγιναν αντιληπτά. Παρακαλούμε λοιπόν τους αναγνώστες μας, αν γνωρίζουν και θέλουν, μπορούν να μας στείλουν ονόματα προκειμένου να είμαστε πληρέστεροι.

Οι φοιτητές της εποχής  Βαγγέλης Γκουγκουλής,  Θανάσης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος,  Τάσος Δάλλας, o Βασίλης Φόρτωμας, ο εργάτης  Γιάννης Κατσιμίχας (Γκουρντάς) καθώς και ο θρυλικός τύπος της πλατείας Αγ Δημητρίου Θανάσης (δυστυχώς δεν θυμόμαστε το επίθετό του) με το παρατσούκλι Νταμπατούμπας, οικοδόμος το επάγγελμα, ήσαν παρόντες και συμμετείχαν ενεργά στην κατάληψη. Για τον Νταμπατούμπα έχουμε ν’ αναφέρουμε ότι ήταν ο ακούραστος υπεύθυνος της διανομής τροφίμων,  όπου διακρίθηκε για τον ζήλο και την αφοσίωση στην δουλειά που κλήθηκε να προσφέρει.  Επίσης τις τελευταίες και πιο κρίσιμες ώρες εγκατέλειψε τα μαγειρεία και βρέθηκε πρώτη γραμμή κρεμασμένος στα κάγκελα να κρατάει σπασμένο μπουκάλι μπύρας και να προκαλεί  τους αστυνομικούς λέγοντας τους, αν έχουν άντερα να πλησιάσουν για να τους βάλει το μπουκάλι εκεί που ξέρουν.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Μερικοί από τους Μπραχαμιώτες έφυγαν νωρίτερα και πριν την εισβολή του στρατού και άλλοι που παρέμειναν μέχρι τέλους έφυγαν με την μεγάλη μάζα και κατά την εκκένωση του χώρου. Η επιστροφή στο Μπραχάμι δεν ήταν εύκολη, οι πυροβολισμοί, τα δακρυγόνα και οι συλλήψεις στους δρόμους της Αθήνας, κυριαρχούσαν. Έφτασαν σπίτια τους διασχίζοντας τα μπλόκα, μέσα από παράδρομους και με την ψυχή στο στόμα!

Τις επόμενες μέρες κυριαχούσε  τρομοκρατία . Οι φίλοι Μπραχαμιώτες επέστρεψαν σώοι, βγήκαν στο καφενείο στην πλατεία και με ανακούφιση είδαν ότι στο άτυπο προσκληκτήριο, ήσαν όλοι παρόντες.

Η αυθόρμητη προσέλευση  χιλιάδων νέων ανθρώπων στο Πολυτεχνείο αναδεικνύει  το μεγαλείο της εξέγερσης .  Χιλιάδες ανώνυμοι νέοι άνθρωποι  αψήφησαν τις απειλές των κρατούντων και πλημμύρισαν το χώρο δημιουργώντας στη Χούντα τεράστιο ζήτημα. Ήταν φανερό ότι το Σαββατοκύριακο πριν την επέμβαση των τανκς, θα κατέβαινε στο Πολυτεχνείο πιθανόν όλη η Αθήνα . Η Χούντα έπρεπε να προλάβει πριν η κατάσταση τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου  και γι’αυτόν ακριβώς  το λόγο αποφάσισε την επέμβαση.

Υπήρξαν φυσικά κάποιοι που εξαργύρωσαν τη συμμετοχή και την παρουσία (η την μη  παρουσία τους) στο Πολυτεχνείο χτίζοντας αργότερα καριέρες πολιτικών. Αυτό καθόλου δεν αναιρεί τον χαρακτήρα της μεγαλειώδους συμμετοχής όλων των ανωνύμων και επωνύμων . Η κριτική που ασκήθηκε αργότερα «ελαφρά τη καρδία» ήθελε ν’ αμφισβητήσει  το Πολυτεχνείο είναι άδικη και μικρόψυχη. Δεν συζητάμε φυσικά και για τις απόψεις που εκφράζονται από εμπαθείς φασίζοντες «εθνοπατριώτες» που αμφισβητούν ακόμα και τους νεκρούς.

Σήμερα 42 χρόνια μετά ,το Πολυτεχνείο έχει μάλλον ξεφτίσει 

Οι σημερινοί πολιτικάντηδες εξακολουθούν να χτίζουν καριέρες μιλώντας στ’ όνομα του Πολυτεχνείου, αλλά και οι κατ’ όνομα αυτοαποκαλούμενοι «αντισυστημικοί! επαναστάτες!», συνεχίζουν να κάνουν καταλήψεις Νηπιαγωγείων για ν’ αποδείξουν τη δήθεν ανυπακοή τους στο «Σύστημα» . Οι τύποι αυτοί είναι τζάμπα μάγκες και Λαθρεπιβάτες της Αριστεράς. Οι μετέπειτα καταλήψεις και συντεχνιακές απεργίες, έγιναν και γίνονται εκ του ασφαλούς με μόνο σκοπό την εντύπωση και προς ίδιον όφελος.

Δυστυχώς, οι για ψύλλου πήδημα καταλήψεις, αποτελούν πλέον γραφικότητα , καρικατούρα εξέγερσης και υποκατάστατο Βαφτίζονται Αγώνες ενώ το μόνο που καταφέρνουν, είναι να   απαξιώνουν το στόχο για τον οποίο υποτίθεται ότι γίνονται.

Εμείς πάντως κρατάμε την γνήσια, άδολη συμμετοχή όλων των ανωνύμων, το πονηρό, γεμάτο νόημα βλέμμα του Νταμπατούμπα όταν τις επόμενες μέρες στο καφενείο   συναντούσε τα σιωπηλά πρόσωπα των υπολοίπων. Ήταν σαν να τους έλεγε.
Μάγκες, τους την κάναμε τη ζημιά!

Αναδημοσίευση από 17/11/14

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: