Φρέσκα

Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής…Β’ Δημοτικό Σχολείο

«Μου είπες: οι αναμνήσεις είναι η ζωή» (Μ. Αναγνωστάκης)

❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

 

του Χρήστου Πιπίνη

 

Στο ιστορικό κτήριο της οδού Τατάκη που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα και σήμερα ως Δημοτικό σχολείο, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Είτε με κείμενα που αφορούν τη δημιουργία του, την συμβολή των κατοίκων του στην κατασκευή του και φυσικά στη σημαντικότατη προσφορά του στην πόλη μας, Επίσης  έχουμε καταθέσει προτάσεις για την, κατά τη γνώμη μας, αξιοποίησή του ως χώρο πολιτισμού. Δημοσιεύσαμε επίσης αρκετές παλιές νοσταλγικές φωτογραφίες με στιγμιότυπα από τη ζωή και τη λειτουργία του και επαναφέραμε στη μνήμη όλων μας, μαθητές και δασκάλους.

Σήμερα δημοσιεύουμε μια ωραία φωτογραφία από τη λειτουργία του Β’ Δημοτικού που συστεγαζόταν στο ίδιο κτήριο με το Α’ Δημοτικό. Η λειτουργία τους ήταν εναλλασσόμενη,  τρεις ημέρες πρωί, τρεις ημέρες απόγευμα για το κάθε σχολείο. 

Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Θανάση Θεοδωρόπουλου μαθητή του Β’ Δημοτικού Σχολείου και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Τοποθετείται χρονικά στο 1962 και απεικονίζει τις μαθήτριες και τους μαθητές της Τετάρτης τάξης μαζί με την Δασκάλα τους, την κυρία Φρόσω.

Εντύπωση προκαλεί  ο μεγάλος αριθμός των παιδιών κάτι, που  στις σημερινές συνθήκες φαίνεται αδιανόητος. Μετρήσαμε 63 παιδιά που στριμώχνονταν τρεις τρεις στα θρανία για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Αν σκεφθούμε ότι σήμερα το ανώτατο όριο στην αίθουσα είναι τα 27 παιδιά, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο δάσκαλος (α) της τάξης ήταν, χωρίς υπερβολή, ένας ήρωας!

Παιδιά , τακτικά, παιδιά, άτακτα, παιχνιδιάρικα, παιδιά που πάλευαν να μάθουν γράμματα στριμωγμένα στα θρανία και χαμηλόμισθοι δάσκαλοι. ο καθένας με τον τρόπο του, άλλος με αυστηρό τρόπο ακόμα και με «παράδοξες» αντιπαιδαγωγικές μεθόδους, άλλος με τον καλό και γλυκό τρόπο να προσπαθούν να τιθασεύσουν τους μικρούς μαθητές που οι περισσότεροι. όπως είναι φυσικό, θα είχαν το νου τους στο παιχνίδι.

Τα παιδιά είναι φωτογραφημένα στα σκαλιά του Σχολείου σε απόλυτη τάξη, πάνω τα αγόρια, κάτω τα κορίτσια και σε οριζόντιες σειρές των16.

Παραθέτουμε σκόρπια και χωρίς συγκεκριμένη σειρά μερικά από τα ονόματα των δεκάχρονων τότε παιδιών και προκαλούμε τους συμπολίτες μας εκείνης της περιόδου να μας θυμίσουν όσους αναγνωρίζουν και σε ποια θέση βρίσκονται στην φωτογραφία. Είναι ένα παιχνίδι μνήμης για δυνατούς λύτες. Εμπρός λοιπόν.

Θανάσης Θεοδωρόπουλος, Λούλα Μακροπούλου, Βαγγέλης Γκουγκουλής, Φακιολά, Κώστας Μαγγίνας, Έρη Γιαννακοπούλου, Σκυριανός, Λιναρδάτου, Βασσάλος, Τζένη Γκιώνη, Γιάννης Τσεβάς, Λευκή Πουλοπούλου, Κιάμος, Σταματοπούλου, Χριστίνα Βολάκη, Κεπενές,  Δρακοπούλου…

info:  https://imaginistes.wordpress.com/2018/07/14

Φωτό: Αρχείο Θανάση Θεοδωρόπουλου

 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Imaginistes, ένας χρόνος ακόμα – imaginistes

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.