Φρέσκα

Aλητεύοντας με τον…Tom Waits

Από τις ξεχωριστές φιγούρες της ροκ μουσικής, με την χαρακτηριστική τραχιά και βαθιά φωνή του γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου.

❀❀❀

O THOMAS ALAN WAITS γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1949. Αμερικάνος πιανίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης και ηθοποιός.

Η μουσική του χαρακτηρίζεται από μια μίξη της μπλουζ, της γκόσπελ και της τζαζ με την οπερέτα και το μουσικό θέατρο. Τα θέματα των τραγουδιών του κυριαρχούνται από περιγραφές περιθωριακών χαρακτήρων, αλλόκοτων ιστοριών και ρομαντικών αφηγήσεων όπως στο δίσκο  «Ορφανά».

«Στα «Ορφανά» υπάρχει ένα μάμπο για έναν κατάδικο που δραπετεύει από τη φυλακή με τη βοήθεια ενός ψαροκόκαλου, ένα μπλουζ του Δέλτα του Μισισιπή για έναν ενοχλητικό γείτονα, ένα κομμάτι «α καπέλα» για μια γυναίκα που τη χτύπησε κεραυνός, ένα σκωτσέζικο μαδριγάλι για τη φονική αντιπαλότητα δύο αδελφών, ακόμα κι ένα τραγούδι του Τζακ Κέρουακ και ένα σπιρίτσουαλ με την προσωπική μου έκκληση στον Θεό…

Πιστεύω ότι θα βρείτε εδώ περισσότερο τραγούδι και χορό από συνήθως. Αλλά ελπίζω ότι κι εκείνοι που τους αρέσουν τα γρυλίσματα, τα γαυγίσματα, τα κελαηδήματα και τα κρωξίματα δεν θα απογοητευτούν»,  λέει ο ίδιος.

«Από τις ξεχωριστές φιγούρες της ροκ μουσικής,  έχει πιστούς οπαδούς, την αποδοχή της κριτικής και την εκτίμηση της ροκ κοινότητας. Συνθέτης και τραγουδιστής με ιδιαίτερα χαρίσματα, διαμόρφωσε το ιδιαίτερο στιλ του χωνεύοντας επιρροές από τους συνθέτες του Μπρόντγουεϊ, τον Μπομπ Ντίλαν, τους τραγουδιστές της τζαζ και τους συγγραφείς της γενιάς μπητ. Οι στίχοι του απεικονίζουν με ρεαλιστικό τρόπο και ενίοτε με ρομαντική διάθεση την ζωή των απόκληρων στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Από την δεκαετία του ’80 έχει μια αξιοσημείωτη παρουσία και ως ηθοποιός κυρίως σε ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου.»
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2174″

Έχει τιμηθεί 2 φορές με το βραβείο Grammy για τους δίσκους του Bone Machine και Mule Variations.

Ως έφηβος ταυτίστηκε με τη μπητ λογοτεχνία και ειδικότερα το έργο του Τζακ Κέρουακ, έχοντας ως ήρωες τον Λορντ Μπάκλεϊ και τον Λένι Μπρους.

Tom Waits is a piece of digital artwork by Sean King

 

 

1 Comment on Aλητεύοντας με τον…Tom Waits

  1. Καύλα και αλητεία στις οκτάβες του πιάνου του.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.