Φρέσκα

Imaginistes, ένας χρόνος ακόμα

Είναι γεγονός ότι η εποχή της πανδημίας συνέπεσε με την αλματώδη αύξηση των αναγνώσεων των κειμένων που φιλοξενούνται στο site μας.

Ο χρόνος που πέρασε (σημ. το 2021) παρουσίασε μία αύξηση των αναγνώσεων της τάξεως του 18%.

Δεν γνωρίζουμε, ούτε αναλύσαμε εάν η πανδημία βοήθησε σε αυτό. Σημασία έχει ότι εκπέμπουμε δίνοντας βήμα σε όποιον το επιθυμεί, αρκεί να τηρεί κάποιους απλούς κανόνες. Κι αυτό γιατί, δεν έχουμε καμία όρεξη να τρέχουμε σε δικαστήρια εξαιτίας καλοθελητών που ζουν ανάμεσά μας.

Το site των imaginistes έχει ως κέντρο το Μπραχάμι και τις ιστορίες του. Άλλωστε, τα νέα πολυτελή γραφεία μας βρίσκονται σε αυτό. Με τον καιρό όμως βγήκαμε και λίγο παραέξω, στην αρχή δειλά-δειλά μέχρι τον Άλιμο και τη Νέα Σμύρνη και κάποια στιγμή φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη και στον Original Άγιο Δημήτριο. Το κοινό μας προέρχεται από χώρες όπου υπάρχει το Ελληνικό στοιχείο, δηλαδή, ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία κ.α.

Εμείς διαλέξαμε τα κείμενα που κυριάρχησαν σε αναγνώσεις τη χρονιά που πέρασε και σας ευχόμαστε από βάθους καρδίας, να είναι ευτυχές και γεμάτο υγεία το νέο έτος!

Ξεκινάμε…

Αρβανίτικες γεύσεις…«ντεντρέδουρι» (στριφτό με καρύδι). Μία αρβανίτικη συνταγή μιας απίστευτης λιχουδιάς που χτύπησε κόκκινο.

Μνησιπήμων πόνος. Η Έλενα Γεωργαλά μας εξηγεί από βάθους καρδίας τι θέλει να πει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Παρασκευή της ιστορίας…Για την Ελένη μας. Μία σημαντική απώλεια για τους imaginistes το 2021. Η Ελένη Αποστολοπούλου δεν είναι πια μαζί μας. Ένα άρθρο αφιερωμένο στο κείμενό της «Μεζεκλίκια & Ρετσίνα στο «Ρεμούτσικο του Δήμα».

Εκτός των τειχών…Ζαχαροπλαστείο Σαμπρίνα. Άλιμος, μία σταθερή διέξοδος από τη ασχήμια του Μπραχαμίου και την ανάγκη να νιώσουμε τη θαλάσσια αύρα.

Ο … Μινάρας. Ένα ταξίδι στην Πάτρα και μία ανάλυση ετυμολογική και εννοιολογική της διάσημης αυτής λέξης.

Οι αδελφοί Κατσάμπα με τον…Έλβις (ντοκουμέντο)! Πορόμ-πομ-πομ και βάλε. Το διάσημο δίδυμο των αδελφών Κατσάμπα τα έσπασε φέτος.

Κ. Π. Καβάφης…“Φωνή απ’ την Θάλασσα”. Ένα πολύ γνωστό ποίημα του Κώστα Καβάφη βρίσκεται δικαίως στην κορυφή των προτιμήσεων.

Ευγένιος Τριβιζάς…«Ο Ύμνος του Βιβλίου». Τι κι αν καίνε τα βιβλία του; Τα site δεν καίγονται. Η ποίηση και η πεζογραφία ρέουν όπως το νερό και θα βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα.

Το τραγούδι της ημέρας…με τον Εβραίο του Καραγκιόζη. Βίζο-λαβίζο-λαβίζο και άλλα πολλά ακαταλαβίστικα. Πέρασαν χρόνια μέχρι να καταλάβουμε αυτό που μας έλεγε το θέατρο σκιών. Εβραίοι και Έλληνες ζούσαμε μαζί και αρμονικά σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη αλλά και πολλές άλλες.

Ανδρέας Εμπειρίκος…«Αρχάγγελος τον Σεπτέμβριον βοά μέσα στην πλάση». Ούτε ο ιδιοφυής Εμπειρίκος θα μπορούσε να λείπει από την λίστα των πιο περιζήτητων αναρτήσεων. Ένα ακόμα σπουδαίο ποίημα…

Δυσβάσταχτη απώλεια…Ο Λεωνίδας. Μία ακόμα απώλεια αγαπημένου φίλου το χρόνο που πέρασε…

Γιάννης Π. Τζήκας…«Δάσκαλε». Ένα ποίημα αφιερωμένο στην Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών.

Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής…λίγο από Φαρ Ουέστ. Παραλληλισμός του Μπραχαμίου με το μακρινό Φαρ Ουέστ και δυο παλιές φωτογραφίες.

Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής…Β’ Δημοτικό Σχολείο. Ένα ταξίδι στο χρόνο, πριν 60 χρόνια.

Βγείτε απ’ το σπίτι…για χειμερινές αποδράσεις στα κοντινά Δερβενοχώρια. Μία ακόμα κοντινή απόδραση εκτός των τειχών του αστικού ιστού.

Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής…αυγά τηγανητά στην Ιερέων Μακροπούλων. Φτώχεια και φιλότιμο. Που αλλού; Στο Μπραχάμι.

Κυριακή…και το ταψί στο φούρνο της γειτονιάς. Και ποιος δεν θυμάται τις νοικοκυρές να πηγαίνουν το Κυριακάτικο φαγητό στο φούρνο…

Η πράσινη Κυρία. Μια γλυκόπικρη ιστορία που ξεκινά την εποχή των πράσινων τρίκυκλων.

Μονακό vs Μπραχάμι. Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη λένε κάποιοι. Εμείς λέμε τι Μπραχάμι, τι Μονακό. Απολαύστε την προσπέραση του αιώνα, Max εναντίον Lewis στην οδό Καλλιφρονά.

HOW OLD IS TOO OLD TO PLAY VIDEO GAMES? - BY MR BIFFO - DIGITISER