Φρέσκα

Μαγειρεύοντας έθνικ…στραπατσάδα

Γεύση από ισπανοεβραϊκή κουζίνα!

❀❀❀

Στραπατσάδα Σεφαραδίτικη

 

Αναδημοσίευση από imaginistes 18/6/12

 

Υλικά

6 αβγά
1 κιλό ντομάτες
2 πράσινες πιπεριές
250 γρ. φέτα
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Σεφαράντ (Sefarad) σημαίνει Ισπανία στα εβραϊκά. Οι Σεφαραδίτες είναι οι Εβραίοι που ήρθαν από την Ισπανία
μετά το ψήφισμα της Αλάμπρα (2 Αυγούστου του 1492) που υποχρέωνε όσους Εβραίους δεν ασπάζονταν τη
χριστιανική θρησκεία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την ισπανική επικράτεια. Οι εξόριστοι Εβραίοι
έγιναν δεκτοί σε διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν
στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας την κουλτούρα τους, τις μουσικές, τα έθιμα, τη γλώσσα, τις μαγειρικές τους. Η
πιο διάσημη συνταγή για σεφαραδίτικα αβγά είναι τα uevos haminados, αλλά η πιο εύκολη συνταγή για να τα
απολαύσει κανείς είναι η στραπατσάδα που ετοιμάζουμε παρακάτω:
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες. Εν τω
μεταξύ, ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε κι αυτές μέσα στο τηγάνι. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μισή
κουταλίτσα του γλυκού ζάχαρη για να κόψουμε τη σπιρτάδα της ντομάτας. Περιμένουμε να εξατμιστούν τα
υγρά του φαγητού και ρίχνουμε τα αβγά, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει πολύ καλά. Ανακατεύουμε τα αβγά,
όσο τηγανίζονται και μόλις ψηθούν και ροδοκοκκινίσουν, τρίβουμε από πάνω τη φέτα. Την αφήνουμε για λίγα
λεπτά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε την εργένικη στραπατσάδα μας σε μία μεγάλη πιατέλα.