Φρέσκα

Γκιγέρμο Μορντίγιο (Guillermo Mordillo)

Ο Guillermo Mordillo γεννήθηκε το 1932 στην Αργεντινή. Μεγαλώνει στο Μπουένος Άιρες και από την ηλικία των 6 ετών ήδη θεωρείται ο «cartoonist» της οικογένειας.
Βασικά ο Mordillo εργάζεται σαν εικονογράφος, comic striper και σε διάφορα διαφημιστικά γραφεία. Δουλειά του δημοσιεύεται στο περιοδικό Peter Pan, φτιάχνει τα εξώφυλλα για το περιοδικό, και comic strips με σενάριο του Aldo Camarotta.
Ακόμα εργάζεται στο στούντιο παραγωγής διαφημιστικών cartoons, Producciones Ubaldo Galuppo.
Κατόπιν βρίσκει και δουλειά σε ένα διαφημιστικό γραφείο στη Λίμα στο Περού, όπου στην ουσία ξεκινάει και η περιηγησή του, όπως θα δούμε και πιο κάτω, στον γαλάζιο πλανήτη.
Το 1960 φεύγει από το Περού και πηγαίνει στην Νέα Υόρκη όπου δουλεύει ένα χρόνο σαν «betweener» κάνοντας ένα όνειρο του πραγματικότητα.
Το επόμενο ταξίδι του και καλλιτεχνική του αναζήτηση παίρνει σάρκα και οστά στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Μαδρίτη. Αυτό συμβαίνει το 1963 και όταν η Ισπανία βρίσκεται υπό την διακυβέρνηση του Franco. Μάλλον αυτό τον ωθεί να φύγει μετά από αρκετές μέρες για την Γαλλία. Στην Γαλλία μην έχοντας την γνώση της γαλλικής γλώσσας ξεκινάει και την δημιουργία βουβών strips.
Το 1974-75 σκίτσα του δημοσιεύονται στην Αργεντινή σε περιοδικά στα οποία συμμετέχουν και πολλοί άλλοι μεγάλοι όπως Quino, Oski, Roberto Fontanarrosa, Carlos Trillo, Alejandro Dolina (περιοδ. Mengano) και Alberto Breccia, Patricia Breccia, Geno Díaz, Oski, Viuti, Maicas (περιοδ. Media Suela).
Το επόμενο βήμα του είναι να πάει στην Ισπανία όπου συνεχίζει να δημιουργεί και να παρακολουθεί τα σκίτσα του να δημοσιεύονται σε περιοδικά σε πολλές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ρωσία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βραζιλία, Μεξικό και πολλές άλλες.
Ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής των Quino (“Mafalda”), Sempé (“Le Petit Nicolas”), Bill Waterson (“Calvin & Hobbes”), και του Charles Schulz (“Snoopy”).
Επίσης το ύφος του και η γραμμή του έχει επηρεάσει πολλούς σχεδιαστές, περισσότερο στην γενέτειρα του την Αργεντινή.
Σε αυτό το άλμπουμ συναντούμε πολλά από τα βουβά σκίτσα που τον χαρακτηρίζουν, με ποικίλη θεματολογία. Άνθρωποι, ζώα, κτίρια, αθλήματα, πόλεις, ζούγκλες, σπηλιές αποτελούν την Βαβυλωνία του καλλιτέχνη. Οι ήρωες του αντιήρωες. Τις περισσότερες φορές κινούνται επαναστατικά όχι με ακραίες και βίαιες πράξεις αλλά με διακριτικές και γεμάτες σημασία κινήσεις.
Μικρές επαναστάσεις γεμάτες φαντασία και πρωτοτυπία. Το σουρεαλιστικό στοιχείο συναντάται αρκετά συχνά. Ορίζει έναν κόσμο ολότελα δικό του. Οι φανταστικοί κάτοικοι του φανταστικού αυτού κόσμου, διάγουν βίο απίθανο και παράλογο.
Η έλλειψη του λόγου δεν αφαιρεί, αλλά αντίθετα, προσθέτει αισθητικά και νοηματικά. Αποτελεί μάλλον και τον επικοινωνιακό καταλύτη ανάμεσα στον δημιουργό και τους απανταχού αναγνώστες του. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την πρακτική την δοκιμάζει για πρώτη φορά στην Γαλλία, ενώ δεν μιλάει γαλλικά…
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ο Mordillo αποτελεί μία κλασσική μορφή στο σχέδιο. Μία βόλτα σε άλμπουμ ή συλλογές από σκίτσα του, μόνο ευχάριστη μπορεί να θεωρηθεί. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο άλμπουμ – συλλογή προμηθευτείτε οποιοδήποτε άλλο. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Χαμόγελα και ευχαρίστηση.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.